Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Gurría: Svet sa zviecha z hospodárskej krízy, ale Slovensku sa darí

Na snímke generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Angelo Gurría počas tlačovej konferencie po spoločnom rokovaní s ministrom financií SR Petrom Kažimírom na Úrade vlády SR v Bratislave 19. februára 2016. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Z hľadiska trhu práce je podľa šéfa OECD potrebné pokračovať v znižovaní dlhodobej nezamestnanosti.

Bratislava 19. februára (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky je dvojnásobný ako je priemer Európskej únie (EÚ), klesá nezamestnanosť, zlepšuje sa aj situácia v oblasti výberu daní a deficit klesá k vyrovnanému rozpočtu. Toto sú pre Slovensko podľa generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángela Gurríu pozitívne správy. Slovensko má však pred sebou ešte výzvy, ktoré bude musieť riešiť. Je ním napríklad zdravotníctvo, či znižovanie regionálnych rozdielov. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania s ministrom financií SR Petrom Kažimírom (Smer-SD).

"Svet sa ešte stále zviecha zo svetovej hospodárskej krízy. Hospodárstvo rastie pomaly, ekonomiky pomaly napredujú a v tomto kontexte sa Slovensku aj tak veľmi dobre darí. Keď sa pozrieme na rast hrubého domáceho produktu Slovenska, ktorý je na úrovni 3,6 %, tak je to v podstate dvojnásobok priemeru v EÚ, alebo 1,5-násobok toho, akým tempom rastú USA. Nezamestnanosť je najnižšia za posledných 7 rokov. Fiškálna situácia veľmi dobre napreduje a deficit klesá k vyrovnanému hospodáreniu v roku 2018," zhodnotil Gurría.

Na snímke vpravo podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír a generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Angelo Gurría počas tlačovej konferencie po spoločnom rokovaní na Úrade vlády SR v Bratislave 19. februára 2016.
Foto: TASR/AP
Podľa jeho slov však pred Slovenskom stoja aj výzvy. Sú nimi zdravotníctvo, školstvo, znižovanie dlhodobej nezamestnanosti. Slovensko má podľa neho stále problém tiež so znižovaním regionálnych rozdielov. Práve v tejto oblasti by mali vláde prísť pomôcť vyslaní experti OECD. "Na dnešnom stretnutí som o poslednej slovenskej iniciatíve riešiť problém regionálnych rozdielov, kde k detailnej informácii sme pridali aj žiadosť, prosbu o vyslanie expertov z úrovne OECD na to, aby sme ďalšie akčné plány v okresoch mohli vypracovávať aj za účasti odborníkov OECD," priblížil Kažimír.

Gurría pritom podotkol, že Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorá má tento problém. Týka sa napríklad aj Českej republiky. "Špecificky sme rokovali o regióne východného Slovenska, kde nie je rozvoj taký silný, ako v iných regiónoch," poznamenal Gurría.

Z hľadiska trhu práce je podľa neho potrebné pokračovať v znižovaní dlhodobej nezamestnanosti. "Nízkokvalifikovaní ľudia potrebujú preškolenie tak, aby boli schopní plniť požiadavky modernejšieho, technologicky vyspelejšieho pracovného trhu. Dlhodobá nezamestnanosť je veľká výzva. Nie je to otázka týkajúca sa len Slovenska," dodal Gurría s tým, že dôležité je, že vláda o týchto výzvach vie a reaguje na ne.