Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Guvernér BoE M. Carney varoval pred brexitom bez dohody

Mark Carney, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Británia opustí EÚ o menej než 8 mesiacov, pričom obe strany sa ešte len musia dohodnúť na podmienkach brexitu.

Londýn 3. augusta (TASR) - Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) má obavy z neriadeného brexitu. Riziko, že Británia opustí Európsku úniu (EÚ) bez dohody, je podľa guvernéra Marka Carneyho "nepríjemne vysoké". V rozhovore pre BBC Radio 4 však dodal, že neriadený odchod je síce možný, ale zatiaľ stále "relatívne nepravdepodobný".

Libra po Carneyho vyhlásení voči doláru oslabila na 11-dňové minimum 1,2985 USD/GBP.

Carney dôrazne vyzval obe strany, aby dospeli k dohode a aby zabránili takzvanému tvrdému brexitu. Takáto situácia je podľa neho "vysoko nežiaduca".

Británia opustí EÚ o menej než 8 mesiacov, pričom obe strany sa ešte len musia dohodnúť na podmienkach brexitu. Britská vláda začala v tejto situácia viac verejne hovoriť o možnosti odchodu bez dohody.

Brexit bez dohody je "relatívne nepravdepodobná možnosť, ale stále je to možnosť", uviedol Carney. "Myslím si, že možnosť, že nebude dohoda, je v tejto chvíli nepríjemne vysoká."

Upozornil, že v prípade tvrdého brexitu sa dá očakávať nárast cien, keďže firmy spustia krízové plány, aby zachovali fungovanie dodávateľských sietí.

Nedávno upozornil na rastúce riziko tvrdého brexitu minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. "Smerujeme k vystúpeniu bez dohody," povedal v stredu (1.8.) po stretnutí s rakúskou ministerkou zahraničných vecí Karin Kneisslovou.

Podľa doterajších plánov by sa rokovania o brexite mali uzavrieť v októbri. Británia by mala opustiť Úniu na konci marca 2019.