Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Guvernér britskej centrálnej banky možno zostane dlhšie vo funkcii

Guvernér Bank of England (BoE) Mark Carney. Foto: TASR/AP

Carney má v utorok 4. septembra predstúpiť pred parlamentný výbor na pravidelné vypočutie, kde pravdepodobne dostane aj otázku o budúcich plánoch.

Londýn 3. septembra (TASR) - Britské ministerstvo financií údajne rokuje s guvernérom centrálnej banky Bank of England (BoE) Markom Carneym, či by bol ochotný zostať vo funkcii aj po plánovanom termíne svojho odchodu 30. júna budúceho roka. Dôvodom sú ťažkosti s hľadaním jeho nástupcu, uviedla v pondelok BBC.

Carney chcel pôvodne odslúžiť len päť rokov z maximálne osemročného funkčného obdobia ako guvernér, ale v októbri 2016 (po referende o brexite) súhlasil s tým, že zostane ďalší rok, až do polovice roku 2019, keďže Británia sa v marci budúceho roka chystá vystúpiť z EÚ.

Teraz, ako sa zdá, ho žiadajú, aby znova odložil svoj odchod, aj keď možno o menej ako rok, uviedla BBC bez udania zdroja.

"Chápem, že ministerstvo financií je znepokojené tým, že dokončenie procesu hľadania nového guvernéra teraz - v čase rokovaní o brexite - bude ťažké," napísal ekonomický editor BBC Kamal Ahmed. Dodal, že podľa jeho informácií žiadna dohoda ešte nebola dosiahnutá a mandát by mohol byť predĺžený o menej ako rok.

Renomované hospodárske noviny Financial Times zase s odvolaním sa na "ľudí z okolia guvernéra" dnes napísali, že Carney je ochotný zostať vo funkcii o niečo dlhšie.

BoE odmietla komentovať správy BBC a FT. Ale hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej uviedol, že Carney má stále v úmysle ukončiť pôsobenie vo funkcii v plánovanom termíne na budúci rok.

Carney má v utorok 4. septembra predstúpiť pred parlamentný výbor na pravidelné "vypočutie", kde pravdepodobne dostane aj otázku o budúcich plánoch.

Za popredného kandidáta na Carneyho post je považovaný Andrew Bailey, výkonný riaditeľ britského úradu pre dohľad nad finančným trhom FCA a bývalý viceguvernér BoE. Ale minister financií Philip Hammond na začiatku tohto roka povedal, že by nástupcu Carneyho mohol hľadať v zahraničí.

Aj v roku 2012 bolo oznámenie o vymenovaní Carneyho do funkcie prekvapením, pretože on sám popieral záujem o tento post a za favorita bol považovaný vtedajší viceguvernér Paul Tucker.