Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Halliburton vyplatí za ropnú haváriu v Mexickom zálive vyše 1 mld. USD

Ropa z miesta havárie ropnej plošiny Deepwater Horizon na vode v Barataria Bay pri pobreží amerického štátu Louisiana 7. júna 2010. Foto: TASR/AP

Výbuch vrtu Macondo 20. apríla 2010 a následne potopenie ropnej plošiny zabil 11 robotníkov na plošine a spôsobil najväčšiu ekologickú haváriu v americkej histórii.

New York 2. septembra (TASR) - Americký koncern Halliburton sa dohodol na vyplatení vyše 1 miliardy USD s cieľom urovnať väčšinu žalôb zo strany obyvateľov USA a firiem poškodených ropnou haváriou v Mexickom zálive z roku 2010. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.

Dohoda v celkovej hodnote 1,1 miliardy USD (838,73 milióna eur), ktorú ešte musí potvrdiť federálny súd, umožní firmám a majiteľom nehnuteľností, ktorí boli poškodení haváriou ropnej plošiny Deepwater Horizon, získať odškodnenie. Peniaze by mali získať prostredníctvom na to určeného fondu.

Halliburton patrí k najväčším poskytovateľom služieb v ropnom sektore na svete a v prípade havárie Deepwater Horizon bola firma obvinená, že neurobila kvalitne betonárske práce na vrte.

Na snímke z 9. júna 2010 ropa, ktorá unikla po havárii ropnej plošiny Deepwater Horizon znečisťuje pobrežie amerického štátu Louisiana.
Foto: TASR

Výbuch vrtu Macondo 20. apríla 2010 a následne potopenie ropnej plošiny zabil 11 robotníkov na plošine a spôsobil najväčšiu ekologickú haváriu v americkej histórii. Vrt sa podarilo utesniť až v polovici júla.

Firma plánuje peniaze určené na vyplatenie kompenzácií vyčleniť v prospech fondu v rámci troch splátok, a to v priebehu dvoch rokov. Financie budú vyplatené až potom, keď sa vyriešia všetky žiadosti poškodených.

Medzičasom sa už na odškodnení dohodli britská firma BP, ktorá bola väčšinovým vlastníkom vrtu a ropnú plošinu si prenajímala od spoločnosti Transocean. BP uvoľnila na kompenzácie okolo 28 miliárd USD a ešte očakáva žiadosti za ďalšie desiatky miliárd. Dohodu o kompenzáciách uzatvorila minulý rok aj firma Transocean, ktorá na tento účel vyčlenila okolo 1,4 miliardy USD.