Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hammond: Británia neplánuje znížiť dane hlboko pod európsky priemer

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond Foto: TASR/AP

Samotný Hammond pritom v januári naznačil, že Británia bude musieť zmeniť svoj hospodársky model, aby zostala konkurencieschopná v prípade, ak opustí EÚ bez dohody o prístupe na jej trh.

Londýn 31. júla (TASR) - Veľká Británia nemá v úmysle znížiť dane hlboko pod európsky priemer, aby zostala konkurencieschopná po brexite. Vyhlásil to minister financií Philip Hammond, ktorý podľa vlastných slov skôr očakáva, že jeho krajina zostane "uznávaným európskym hospodárskym a sociálnym modelom".

Samotný Hammond pritom v januári naznačil, že Británia bude musieť zmeniť svoj hospodársky model, aby zostala konkurencieschopná v prípade, ak opustí Európsku úniu (EÚ) bez dohody o prístupe na jej trh.

Hammond, ktorý vlani pred referendom bojoval za to, aby jeho krajina zostala v EÚ, je považovaný za zástancu pomerne "mäkkého brexitu". V dôsledku toho sa niekedy dostáva do sporov s kolegami z kabinetu, ktorí presadzujú tvrdší brexit.

Vysokopostavení britskí ministri pritom vysielajú zmätočné signály, keďže sa rozchádzajú v názoroch na kľúčové otázky, ako je napríklad pokračovanie voľného pohybu osôb aj po brexite. Tento rozkol v kabinete je viditeľnejší najmä po tom, ako vládni konzervatívci stratili v júni vo voľbách parlamentnú väčšinu.

Francúzsky denník Le Monde sa Hammonda v rozhovore, ktorý vyšiel cez víkend, pýtal, či Veľká Británia zníži dane, aby zostala aj po brexite ekonomicky atraktívna.

"Často sa hovorí, že Londýn zváži spustenie neférovej hospodárskej súťaže. To nie je náš projekt alebo naša vízia budúcnosti," odpovedal Hammond.

"Výška daní, ktorú vyberieme, uvádzaná ako percentuálny podiel z HDP, sa pohybuje v rámci európskeho priemeru a myslím si, že zostaneme na tejto úrovni. A to aj po tom, keď opustíme EÚ. Spojené kráľovstvo zachová sociálny, ekonomický a kultúrny model, ktorý bude rozpoznateľne európsky."

Toto vyhlásenie sa výrazne líši od toho, čo povedal v januári v rozhovore pre nemecké noviny Welt am Sonntag, ktorý bol považovaný za slabo zastretú hrozbu, že Británia použije zvýšenie korporátnej dane ako formu páky pri rokovaniach o brexite.

Na priamu otázku Le Monde, či Veľká Británia zníži daň z príjmov právnických osôb, Hammond diplomaticky uviedol, že hoci dúfa, že Británia zostane ekonomikou "v európskom štýle so zodpovedajúcimi daňovými a regulačnými systémami", bude možno musieť zmeniť svoj model, ak opustí EÚ bez dohody o prístupe na jej trh.

"V tomto prípade by sme mohli byť nútení zmeniť náš ekonomický model," povedal Hammond a dodal, že Veľká Británia sa bude snažiť udržať a upevniť si konkurencieschopnosť.