Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Handlová vlani hospodárila s prebytkom viac ako 150-tisíc eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Na dobrom hospodárení mesta mala svoj podiel aj podielová daň, ktorej nárast medziročne predstavoval okolo 11,7 percenta.

Handlová 26. mája (TASR) - Handlová vlani hospodárila s prebytkom vo výške viac ako 150.000 eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mesta za rok 2015, ktorý na svojom dnešnom rokovaní jednohlasne schválili handlovskí mestskí poslanci.

Celkové príjmy mesta predstavovali vlani k 31. decembru 13.712.997,04 eura, celkové výdavky zase 13.560.766,01 eura. Prebytok tak predstavuje 152.231,03 eura. Po vylúčení nevyčerpaných financií zo štátneho rozpočtu a účelovo viazaných prostriedkov zostalo samospráve k poslednému dňu minulého roka 90.164,62 eura, ktoré použije na tvorbu rezervného fondu.

Plusové hospodárenie mesta bolo podľa Petra Mendela, vedúceho ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej spôsobené prebytkom v bežnom rozpočte, pričom prebytok z vlaňajšieho roka je podľa jeho ďalších slov vyšší ako v roku 2014. "Pretože v roku 2014 sa vytvoril prebytok rozpočtového hospodárenia v čiastke zhruba 13.000 eur, ktorý bol takisto presunutý do rezervného fondu," spresnil.

Na dobrom hospodárení mesta, ako ďalej ozrejmil Mendel, mala svoj podiel aj podielová daň, ktorej nárast medziročne predstavoval okolo 11,7 %. "Podarilo sa tak naplniť príjmovú stránku a celkovo podielová daň predstavuje takmer 50 % príjmu do rozpočtu mesta Handlová," vyčíslil.

V rezervnom fonde malo mesto k 31. decembru 2015 sumu 27.717,06 eura. Celková úverová zadlženosť Handlovej vlani dosiahla 17,23 %, dlhová služba zase 5 %. Úverovú zaťaženosť podľa Mendela priaznivo ovplyvnilo aj refinancovanie úverov mesta. "Aj keď sa nám nepodarilo vlani zrealizovať všetko tak, ako sme si predstavovali, to znamená, že sa nám nepodarilo odpredať záväzky v tej plnej výške Slovenskej sporiteľni. Predali sme len záväzky len jednej spoločnosti. Otázka je, ako sa to ukáže v tomto roku, pretože sme podpisovali zmluvy na ďalšie tri spoločnosti," dodal.

Do rozpočtu mesta pribudlo 300-tisíc eur za odpredaj pozemkov

Navýšenie kapitálových príjmov o 300.000 eur z predaja pozemkov, kde bude v budúcnosti stáť nová obchodná zóna či transfery na rekonštrukciu telocvične ako i nákup nového komunálneho vozidla zahŕňa tretia úprava rozpočtu Handlovej na tento rok. Zmeny prostredníctvom rozpočtového opatrenia odsúhlasili handlovskí mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní.

Návrh tretej zmeny pripravila radnica z dôvodov, ktoré súvisia s tradičným aktualizovaním schváleného rozpočtu v rôznych oblastiach. V neposlednom rade tiež z dôvodu nových vstupov, súvisiacich s už realizovanými, prebiehajúcimi, respektíve novo pripravovanými aktivitami najmä v oblasti projektov. Niektoré nové položky, zapracované v predloženom návrhu zmeny rozpočtu vyplývajú z potreby zapracovania očakávaných príjmov, respektíve výdavkov do rozpočtu tak, aby boli dodržané rozpočtové pravidlá.

"V tretej úprave rozpočtu máme rozhodujúci medzník, kedy mesto získalo z predaja pozemku na Morovnianskom sídlisku príjem do kapitálového rozpočtu vo výške 300.000 eur. Ten je potom rozhodujúce rozmeniť na ďalšie výdavky súvisiace s pripravovanými projektami. Máme tu projekt zateplenia materských škôlok, projekt kompostárne pre mesto Handlová, ďalšie projekty súvisiace s medziblokovými priestormi na Morovnianskom sídlisku," ozrejmil vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel.

Okrem príjmu z predaja pozemkov na Morovnianskom sídlisku sa rozpočet navýšil aj o refundáciu platieb z Ministerstva financií v súvislosti s projektom rekonštrukcie mestskej knižnice a centrálnej mestskej zóny, a to o sumu dovedna 322.060 eur. Na strane výdavkov sa zase znížila asi o 80.000 eur položka na úpravu miestnej komunikácie Potočná, a to v súvislosti s nižšou vysúťaženou sumou vo verejnom obstarávaní. Radnica tiež plánuje zakúpiť mestský mobiliár za 20.000 eur či kvetinovú výzdobu na námestie v sume 10.000 eur. Ďalších 20.000 eur bude použitých na vytvorenie umeleckého diela na Námestie baníkov. Pôjde o sochu Barborky na existujúcej fontáne, pričom jej autorom bude akademický maliar Rudolf Cigánik. "Tieto položky sú tam zapracované v súvislosti s projektom centrálnej mestskej zóny, ktorý s nimi pôvodne počítal. Avšak ministerstvo nám ich neuznalo ako oprávnené. To znamená, že my sme ich zapracovali až v tejto časti. Centrálna zóna tak bude dopracovaná do takej podoby, s akou počítal pôvodný projekt," priblížil Mendel.

Kapitálové výdavky mesta sa navyšujú o sumu 60.000 eur na rekonštrukciu chodníkov na Ulici SNP a v centre. Samospráva tiež plánuje opraviť za 13.000 eur strechu na základnej škole Školská, ktorá je v havarijnom stave.

Celková bilancia rozpočtu po jeho tretej zmene predstavuje na strane celkových príjmov 10.637.881 eur a celkových výdavkov 10.622.154 eur. Rozpočet je tak prebytkový, a to o sumu 15.727 eur.