Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

HBP: Odmietame diskreditačnú kampaň voči baniam, ohrozuje 11.000 miest

Na snímke zľava predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Prievidzské tepelné hospodárstvo Jaroslav Šinák, vedúci právnik akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) Milan Minárik a predseda dozornej rady a riaditeľ pre stratégiu a vonkajšie vzťahy HBP Rastislav Januščák počas tlačovej konferencie spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) na tému Ako nezodpovední politici ohrozujú 11 000 pracovných miest na Hornej Nitre. V Bratislave 1. júna 2017. Foto: TASR - Andrej Galica

Neopodstatnené útoky predstaviteľov niektorých politických strán za posledné mesiace vníma HBP ako vytĺkanie politického kapitálu.

Bratislava 1. júna (TASR) - Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) odmietajú byť súčasťou politického boja na Slovensku. Uviedli to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predstavitelia HBP - predseda jej dozornej rady Rastislav Januščák, vedúci právnik Milan Minárik, ako aj predseda predstavenstva spoločnosti Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) Jaroslav Šinák.

Neopodstatnené útoky predstaviteľov niektorých politických strán za posledné mesiace vníma podľa nich HBP ako "vytĺkanie politického kapitálu". "Ich nepravdivé a demagogické vyhlásenia ohrozujú 11.000 pracovných miest naviazaných na ťažbu uhlia. Vyzývame preto politikov, aby prestali s takouto diskreditačnou kampaňou voči našej spoločnosti," zdôraznil Januščák.

Mimoriadne zarážajúce a nezodpovedné je podľa neho to, že sa k takýmto politikom pridala aj nezaradená poslankyňa Národnej rady SR a primátorka Prievidze Katarína Macháčková, ktorá sa podľa nich postavila do boja proti najväčšiemu zamestnávateľovi nielen vo svojom meste, ale v celom Trenčianskom samosprávnom kraji.

"Jej návrh, aby sa na výstavbu rýchlostnej cesty R2 použili prostriedky z podpory výroby elektriny z domáceho uhlia je hrubo zavádzajúci a populistický. Financovanie takejto investície cez ceny elektrickej energie nie je možné a nezodpovedá pravidlám legislatívy, či už národnej, prípadne európskej," upozornil Januščák.

Predstavitelia HBP predpokladajú, že Macháčkovej kroky sú súčasťou sporu vedenia mesta Prievidza so spoločnosťou PTH, ktorú spoločne s mestom vlastnia (HBP má 49-% podiel). "PTH je už roky garantom stability dodávok pre obyvateľov Prievidze za prijateľné ceny. Tie patria v rámci SR medzi najnižšie," vyhlásil Januščák.



Podľa Šináka vedenie Prievidze nemá zrejme záujem o rozvoj PTH, čo potvrdilo svojim návrhom na zníženie základného imania, čo by malo za následok odčerpanie finančných prostriedkov zo spoločnosti. "S týmto nemôžeme súhlasiť. Považujeme to za nekoncepčné riešenie," konštatoval. Podľa neho je dôležité, aby prostriedky zostali v PTH a investovali sa do rekonštrukcie, obnovy technologických zariadení a rozvoja spoločnosti.

"Bezproblémové fungovanie PTH sa priamo týka existencie baní. Znamená totiž pre nás ročný odbyt 200.000 ton uhlia a v previazanosti na zamestnanosť predstavuje prácu asi pre 500 baníkov," vyčíslil Januščák.

Pripomenul, že len pred niekoľkými dňami Krajská prokuratúra v Trenčíne zamietla trestné oznámenie opozičnej strany SaS na neznámeho páchateľa kvôli prevádzkovému pokusu HBP na treťom bloku elektrárne v Novákoch (ENO3). "Vnímame to ako potvrdenie našich vyjadrení, že prevádzkový pokus bol v súlade s platnými právnymi predpismi a nemal negatívny vplyv na zdravie obyvateľov hornej Nitry," doplnil Januščák. Ubezpečil, že zariadenie prevádzkového pokusu je už v súčasnosti demontované.

Predseda dozornej rady HBP zároveň poznamenal, že v roku 2015 podpora formou doplatku pre elektrinu vyrobenú z domáceho uhlia dosiahla 94 miliónov eur. "Poberateľom 94-miliónoveho príspevku však nie sú Hornonitrianske bane Prievidza, ale Slovenské elektrárne," dodal.

MACHÁČKOVÁ: Nebojujem proti HBP, nechcem, aby z regiónu bola hladová dolina



Nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR a primátorka Prievidze Katarína Macháčková nebojuje podľa svojich slov proti Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP), nechce však, aby sa z hornej Nitry a z mesta Prievidza po vyťažení uhlia stala hladová dolina. Macháčková to dnes uviedla v reakcii na dnešnú tlačovú besedu predstaviteľov HBP v Bratislave.

"Nikdy som sa nevyjadrila, že (štátne) dotácie, ktoré idú Slovenským elektrárňam, sa môžu použiť na rýchlostnú komunikáciu. Je mi jasné, že sú z inej rozpočtovej kapitoly. Vyjadrila som sa, že ak príde k útlmu baníctva, chceme od štátu, aby financie, ktorými doteraz dotuje ťažbu uhlia, použil na iné projekty, napríklad na riešenie dopravnej infraštruktúry či na rozvojové programy lokálnych podnikateľov," povedala v reakcii primátorka. Zástupcovia "nášho miestneho oligarchu" podľa nej však nechcú otvárať diskusiu o inej zamestnanosti ako o tej v baniach.



Pomery v PTH, kde má mesto 51-% podiel, podľa Macháčkovej umožňovali len to, že ona, ako primátorka mesta mala možnosť len nahliadnuť do dokumentov týkajúcich spoločnosti, aj to len do niektorých. "Musela som si to tam doslova fyzicky odpisovať, nemohla som si vyhotoviť fotokópiu. Boli doklady, do ktorých nám nahliadnuť ani nedovolili, práve preto sme sa obrátili na súd, lebo sme sa nevedeli dovolať pravdy," povedala na adresu HBP.

"Absolútne odmietam, že by mesto bolo proti centrálnemu zdroju tepla. Mesto je za zachovanie centrálneho zdroja tepla," zdôraznila. Macháčková zároveň priznala navrhnutie zníženia základného imania u firmy PTH, pretože "spoločnosť disponuje významnou finančnou čiastkou, ktorá leží na účtoch už niekoľko rokov a nepoužíva sa".

"Mesto Prievidza dlhuje firme HBP významnú čiastku (vyše 2 milióny eur, poznámka TASR), preto som navrhla, aby sa znížením základného imania PTH splatila pôžička u baní. Druhým mojím návrhom bolo, že prostriedky zo zníženia základného imania alternatívne použijeme na rozvoj mesta Prievidza, napríklad na opravy ciest, chodníkov a podobne," dodala Macháčková. Zdôraznila, že mesto Prievidza má záujem o rozvoj spoločnosti PTH, ale "nedovolí nikomu, aby ovládal práva mesta".