Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

HDP Dánska v 3. kvartáli klesol, prvýkrát po vyše dvoch rokoch

Metropola Dánska, Kodaň ilsutračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Štatistiky ukázali, že celkové výdavky domácností v období júl-september 2015 stagnovali, ale po vylúčení nákladov na elektrinu a palivá, ktoré zlacneli, vzrástli o 0,8 %.

Kodaň 30. novembra (TASR) - Výkon dánskej ekonomiky v uplynulom kvartáli klesol, prvýkrát po vyše dvoch rokoch. Dôvodom bol slabý export. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) Dánska po úprave o sezónne vplyvy sa v 3. štvrťroku 2015 znížil o 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi, keď medzikvartálne vzrástol o 0,2 %. Dánska ekonomika zaznamenala naposledy medzikvartálny pokles v 2. štvrťroku 2013, a to o 0,6 %.

Štatistiky tiež ukázali, že celkové výdavky domácností v období júl-september 2015 stagnovali, ale po vylúčení nákladov na elektrinu a palivá, ktoré zlacneli, vzrástli o 0,8 %.

Okrem toho, verejná spotreba v Dánsku v 3. kvartáli klesla o 0,3 %, zatiaľ čo tvorba hrubého fixného kapitálu vzrástla, už druhý štvrťrok po sebe, a to o 0,8 %.

Aj import sa v sledovanom období zvýšil o 0,5 % po 3-% prepade v predchádzajúcom štvrťroku. Export však v 3. kvartáli znova klesol, a strmšie, presnejšie o 3 %, zatiaľ čo v 2. kvartáli sa znížil o 1,7 %.

V medziročnom porovnaní vzrástol HDP Dánska za tri mesiace do konca septembra o 0,9 % a za prvých deväť mesiacov (január-september) stúpol o 1,4 %.