Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

HDP Poľska tento aj budúci rok vzrastie o približne 3,8 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na výkon poľskej ekonomiky má vplyv spomaľovanie globálneho hospodárstva.

Varšava 9. marca (TASR) - Poľská ekonomika vzrastie v tomto aj v budúcom roku 2017 o približne 3,8 %, ale v nasledujúcich rokoch sa môže tempo jej rastu mierne spomaliť. Vyhlásil to dnes Leszek Skiba, štátny tajomník poľského ministerstva financií, na fóre bankárov vo Varšave. Informovala o tom agentúra PAP.

Pripomenul, že na výkon poľskej ekonomiky má vplyv spomaľovanie globálneho hospodárstva. Ale zároveň priaznivá makroekonomická situácia v Európe a veľký domáci trh, keďže Poľsko je najväčšou postkomunistickou ekonomikou v Európskej únii, zlepšujú jeho vyhliadky a môže preto očakávať, že výkon jeho ekonomiky stúpne tento rok o 3,8 %, povedal Skiba.

A dodal, že aj keď sa rast hospodárstva môže po roku 2017 spomaliť, mal by sa stále pohybovať v rozmedzí 3 až 4 %.

Skiba tiež upozornil na priaznivý vplyv nových vládnych benefitov pre rodiny s deťmi, ktoré by mali podľa neho prispieť k citeľnému zvýšeniu výdavkov domácností.

Pripustil však, že v dôsledku týchto benefitov bude mať vláda problém udržať na uzde rozpočtový deficit, najmä budúci rok bude z tohto hľadiska veľmi náročný. Kabinet musí preto prijať opatrenia, ktoré mu pomôžu udržať schodok v rozpočte pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak sa jej to podarí, nasledujúce roky by už mali byť menej problematické.