Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Hirman: O kompenzáciách cien energií za 2. štvrťrok sa rozhodne neskôr

Na snímke dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman počas rokovania 140. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR

Minister síce nespresnil, kedy bude známe konečné rozhodnutie o pokračovaní alebo nepokračovaní kompenzácií, no dodal, že prvé žiadosti o kompenzáciu za apríl by mohol posudzovať v 2. polovici mája.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR rozhodne o kompenzáciách vysokých cien energií za 2. štvrťrok po skončení vyplácania dotácií za 1. kvartál tohto roka. V nasledujúcich dňoch rezort začne s vyplácaním kompenzácií za marec, informoval po stredajšom zasadnutí vlády dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

"Nič sme nezanedbali, nespíme na ministerstve hospodárstva a pripravujeme všetky opatrenia tak, aby sme naďalej účinne a efektívne poskytovali pomoc s energiami všetkým odberateľom na území Slovenska," povedal Hirman. Rezort sa podľa neho bude rozhodovať podľa aktuálnej situácie na trhu s energiami a podľa možností štátneho rozpočtu.

Minister síce nespresnil, kedy bude známe konečné rozhodnutie o pokračovaní alebo nepokračovaní kompenzácií, no dodal, že prvé žiadosti o kompenzáciu za apríl by mohol posudzovať až v druhej polovici mája. Rezort vypláca všetkým organizáciám s vlastným identifikačným číslom organizácie (IČO) a s vlastným elektromerom či plynomerom 80 % ceny silovej elektriny a zemného plynu ako komodity prekračujúcej 99 eur za megawatthodinu (MWh) pri plyne a 199 eur/MWh pri elektrine.