Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Pri hľadaní novej práce sa najčastejšie využívajú pracovné portály

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zatiaľ čo ľudia s vysokoškolským vzdelaním využívajú na hľadanie práce portály, ľudia so stredoškolským vzdelaním bez maturity sa vo väčšej miere spoliehajú na odporúčania od známeho.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Spoločnosť Profesia zisťovala, ako rýchlo si našli prácu ľudia na Slovensku, v Maďarsku a Česku. Údaje získané od zhruba 22.500 respondentov z portálu Platy.sk, Platy.cz, Fizetesek.hu poukazujú na to, že takmer polovici Slovákov a Čechov sa pri hľadaní práce podarí nájsť nové zamestnanie do jedného mesiaca. Pri hľadaní novej práce do jedného mesiaca bola úspešná zhruba polovica ľudí zarábajúca nad 1500 eur mesačne v hrubom na Slovensku i v Česku.

Pri hľadaní nového zamestnávateľa sa najčastejšie využívajú pracovné portály. Svedčia o tom údaje získané od respondentov zo Slovenska, Česka i Maďarska, pričom zhruba dve pätiny týchto ľudí si hľadajú prácu práve prostredníctvom ponúk z pracovných portálov. Čo sa týka najvyššieho dosiahnutého vzdelania, zatiaľ čo ľudia s vysokoškolským vzdelaním využívajú na hľadanie práce pracovné portály, ľudia so stredoškolským vzdelaním bez maturity sa vo väčšej miere spoliehajú aj na odporúčania od známeho.

Takmer polovica respondentov zo Slovenska, Česka i Maďarska tvrdí, že pre nájdenie si novej práce im stačilo poslať maximálne päť životopisov. O svojich skúsenostiach s hľadaním novej práce sa podelili aj ďalší ľudia, ktorí sa zúčastnili prieskumu na portáli Platy.sk. Takmer dve tretiny z nich tvrdia, že kým si našli poslednú prácu, zúčastnili sa len troch pracovných pohovorov. O niečo väčšie úsilie musela vynaložiť viac ako pätina ľudí, ktorí sa pri hľadaní nového zamestnania zúčastnili do desiatich pohovorov.

Porovnala sa aj skúsenosť ľudí zarábajúcich mesačne do 600 eur a skupina ľudí s platom od 1500 do 1800 eur v hrubom. K rozdielom dochádza hlavne pri spôsobe hľadania práce. Kým 38 % respondentov s platom do 600 eur si našlo prácu prostredníctvom odporúčania rodiny alebo známeho, polovica nadpriemerne zarábajúcich tvrdí, že si prácu našla prostredníctvom pracovných portálov.

TASR informovala spoločnosť Profesia.