Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Hlavné pojednávanie v arbitráži o mastenec sa skončilo

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Týždenník Plus 7 dní tvrdí, že sa v zákulisí hovorí o údajnej mimosúdnej dohode, v ktorej má ísť o sumu 420 miliónov eur odškodného.

Bratislava 16. novembra (TASR) - O medzinárodnej arbitráži medzi spoločnosťou EuroGas a Slovenskou republikou v súvislosti s odobratím licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome by sa malo rozhodnúť najneskôr do 1,5 roka. Uviedol v najnovšom vydaní týždenník Plus 7 dní. „Hlavné pojednávanie v mastencovej kauze pred medzinárodným tribunálom Svetovej banky je ukončené. Arbitrážny súd rozhoduje, či Slovensko bude platiť za údajné nelegálne odobratie licencie ťažobnej firme Eurogas, alebo vyhrá spor o dve miliardy eur,“ napísal týždenník.

Plus 7 dní tvrdí, že sa v zákulisí hovorí o údajnej mimosúdnej dohode, v ktorej má ísť o sumu 420 miliónov eur odškodného. Podľa ministerstva financií bude v arbitráži ďalším krokom vydanie rozhodnutia arbitrážneho tribunálu. „Predpokladá sa, že rozhodnutie bude vydané v priebehu 1 až 1,5 roka,“ cituje týždenník tlačový odbor ministerstva financií SR.

Plus 7 dní píše aj o snahe EuroGasu spochybniť svedkov slovenskej strany na arbitráži v Paríži. Na jeho stránke sa objavilo video z oslavy sviatku svätej Barbory v roku 2015 spoločnosti, ktorá mastenec ťaží v súčasnosti. Vtedajší konateľ spoločnosti Eurotalc a svedok SR v arbitráži Ernst Haidecker v ňom mal tvrdiť, že im boli v roku 2011 odrazu odňaté ťažobné práva a museli prepustiť polovicu zamestnancov.

Podľa šéfa EuroGasu Wolfganga Rauballa to má dokazovať, že počas procesu došlo ku klamaniu arbitrážneho tribunálu. „Podľa slovenského zákona mal banský úrad vyhlásiť nový tender. Fakt, že banský úrad potichu a nezákonne obnovil ich zastavené práva, je podľa nášho názoru dôkazom nezákonného a korupčného konania banského úradu v Banskej Štiavnici. Je to solídny dôkaz toho, čo tvrdíme už 10 rokov,“ cituje týždenník Rauballa s tým, že predstavitelia Eurotalcu sa k prebiehajúcemu konaniu nechceli vyjadrovať.

Pre odobratie licencie na ťažbu mastenca inicioval EuroGas medzinárodnú arbitráž na pôde ICSID. Arbitráž sa začala v roku 2014 a v rámci nej EuroGas ako žalobca požaduje od SR náhradu 3,2 miliardy USD (2,9 miliardy eur) za zmarenú investíciu. Verdikt arbitráže pred ICSID sa očakáva v roku 2017. Arbitráž na pôde ICSID znamená i to, že proti nálezu tribunálu nie je prípustný žiadny opravný prostriedok okrem možnosti jeho zrušenia z dôvodu vážnych procesných chýb. 

EuroGas AG hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD (1,5 miliardy eur). EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. Ministerstvo financií SR však popiera, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.