Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Hlavnou témou predsedníctva Slovenska v OECD bude digitálna agenda

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu (Smer-SD) Richard Raši. Foto: TASR/Jakub Kotian

Členské krajiny sa budú v rámci slovenského predsedníctva venovať téme digitálnej transformácie pre udržateľný rozvoj.

Bratislava 5. februára (TASR) – O slovenskom predsedníctve s hlavnou témou digitálnej agendy v Rade Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na ministerskej úrovni (22. a 23. mája) v Paríži hovoril vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) s generálnym tajomníkom OECD Josém Ángelom Gurríom, ktorý je na návšteve SR. Médiá o tom v utorok informoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Cieľom predsedníctva je prediskutovať kľúčové témy a určiť priority práce OECD na najbližší rok. Členské krajiny sa budú v rámci slovenského predsedníctva venovať téme digitálnej transformácie pre udržateľný rozvoj.

ÚPVII aktuálne pripravuje Stratégiu digitálnej transformácie Slovenska, ktorá definuje priority a konkrétne opatrenia v oblasti digitálnej agendy. „Slovensko v nej reaguje na globálne trendy a nadväzuje na tvorbu nového európskeho rozpočtového obdobia, v ktorom dostáva digitálna ekonomika a digitálna agenda veľkú pozornosť,“ vysvetlil vicepremiér Raši.

OECD je jednou z medzinárodných organizácií, ktoré považujú proces digitálnej transformácie za kľúčový pre dosiahnutie udržateľného rastu. Stratégiou chce ÚPVII dosiahnuť zavádzanie inovatívnych modelov vo verejnom, súkromnom i treťom sektore.

Medzi aktuálne digitálne trendy patrí napríklad umelá inteligencia, technológie blockchain či 5G. Mnohým krajinám digitálna transformácia zabezpečí dodatočný ekonomický rast a posilní konkurencieschopnosť. Slovensku môže rozvoj digitalizácie priniesť do roku 2025 až 16,1 miliardy eur v dodatočnom hrubom domácom produkte, uzatvára ÚPVII.