Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Hlavný ekonóm banky: ECB bude pokračovať v uvoľnenej menovej politike

Európska centrálna banka (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

ECB uviedla, že bude pokračovať v programe nákupu dlhopisov prinajmenšom do konca tohto roka.

Rím/Frankfurt nad Mohanom 24. marca (TASR) - Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet potvrdil prísľub banky týkajúci sa pokračovania uvoľnenej menovej politiky. Vyhlásenia niektorých iných predstaviteľov ECB totiž vzbudili otázky, aké budú ďalšie kroky banky.

Praet v rozhovore pre taliansky denník Il Sole 24 Ore tiež komentoval názory talianskych odporcov eura, ktorí podľa neho zavádzajú ľudí a snažia sa zakryť fakt, že prípadný návrat k líre by stál občanov obrovské peniaze.

ECB uviedla, že bude pokračovať v programe nákupu dlhopisov prinajmenšom do konca tohto roka a že úrokové sadzby udrží na aktuálne rekordných minimách, alebo ešte nižšie, a to ešte dlho po ukončení programu. "Naše usmerňovanie očakávaní nám poslúžilo a viedlo k finančným podmienkam, ktoré sú primerané," povedal Praet pre Il Sole 24 Ore.

Guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny uviedol, že ECB sa môže neskôr rozhodnúť, či začne zvyšovať sadzby ešte pred ukončením programu nákupu dlhopisov, alebo až po jeho skončení. A guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco vyhlásil, že čas medzi koncom programu a začiatkom zvyšovania sadzieb sa môže skrátiť.

Praet upozornil, že Rada guvernérov nestanoví dátum, kedy sa to stane, ale postupne sa rozhodne, aký čas bude znamenať to "ešte dlho po" skončení nákupu dlhopisov. Praet tiež poukázal na pomalý rast miezd a dodal, že ECB musí byť trpezlivá.

Praet sa tiež vyjadril k názorom niektorých opozičných strán, ktoré útočia na spoločnú európsku menu. "Nostalgická myšlienka, že všetko sa dá do poriadku návratom k líre, klame ľudí," povedal Praet. "Náklady na zmenu menového režimu budú obrovské a najviac sa to dotkne nízkopríjmových skupín."