Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Hlavný index tokijskej burzy klesol o vyše 4 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Akciové trhy, ale aj trhy s ropou najnovšie ovplyvnila informácia, že zisky čínskych priemyselných podnikov klesli.

Tokio 29. septembra (TASR) - Kľúčový index tokijskej burzy Nikkei 225 klesol dnes o vyše 4 % a uzatvoril na 8-mesačnom minime, keď trh ovplyvnili pokračujúce negatívne ekonomické správy z Číny. Tá je najväčším exportným trhom Japonska. Informovala o tom agentúra DPA.

Nikkei klesol na záver obchodovania o 714,27 bodu (4,05 %) a obchodovanie uzatvoril na úrovni 16.930,84 bodu. Prvýkrát od januára uzatvoril pod úrovňou 17.000 bodov. V priebehu obchodovania zaznamenal Nikkei pokles až 4,2 %.

Ešte výraznejšie klesol širší index Topix. Ten na záver dnešného obchodovania zaznamenal pokles o 63,15 bodu (4,39 %) a uzatvoril na úrovni 1375,52 bodu.

Akciové trhy, ale aj trhy s ropou najnovšie ovplyvnila informácia, že zisky čínskych priemyselných podnikov klesli v auguste medziročne až o 8,8 %. To je najvýraznejší pokles ziskov čínskych firiem za posledné štyri roky.

Pod pokles Nikkei 225 sa veľkou mierou podpísali aj akcie exportných spoločností, ktoré poškodil rast kurzu jenu oproti kľúčovým menám. Silnejší kurz jenu poškodzuje japonských exportérov, keďže znižuje konkurencieschopnosť ich produktov v zahraničí, čo sa odráža na objeme príjmov zo zahraničných trhov. Japonský vývoz do Číny klesol v auguste medziročne o 4,6 %. Bol to prvý pokles japonského exportu na čínsky trh za posledných šesť mesiacov.