Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Hlavným ťahom v Ružomberku prejdú šoféri vďaka zelenej vlne rýchlejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zrýchli sa tým prechod mestom na strategických ťahoch bez výrazného negatívneho vplyvu na obmedzenie dopravy v iných častiach mesta. Zároveň sa zníži počet zastavení áut pri prejazde mestom.

Ružomberok 29. septembra (TASR) - Ružomberčania budú už čoskoro jazdiť so svojimi automobilmi cez mesto rýchlejšie. Radnica postupne od apríla tohto roku zavádza do praxe dlhoočakávanú zelenú vlnu. Na väčšine križovatiek už funguje.

"Po dokončení projektu a jeho uvedení do praxe dosiahneme dva atribúty. Zrýchli sa prechod mestom na strategických ťahoch východ - západ a sever - juh, bez výrazného negatívneho vplyvu na obmedzenie dopravy v iných častiach mesta. Zároveň sa zníži počet zastavení áut pri prejazde mestom," uviedol Dušan Mataj, vedúci kancelárie primátora mesta Ružomberok. V súčasnosti už sú na zelenú vlnu nastavené semafory na križovatkách SCP a Lidl, ako aj Nemocnica a Hypernova.

Realizácia projektu sa začala auditom skutočného technického stavu a vybavenia všetkých zariadení cestnej svetelnej signalizácie. Mesto zároveň začalo s nepretržitým monitoringom pohybu motorových vozidiel na vybratých úsekoch hlavného ťahu.

"Výsledkom je detekcia prechodu každého auta, so zaznamenaním času, smeru jazdy, rýchlosti, ako aj celkovej medzery medzi dvoma vozidlami za sebou. Monitoring trval nonstop, 24 hodín denne," doplnil s tým, že do prevádzky zaviedli aj novú službu - krátke blikanie zelenej tesne predtým, ako má naskočiť oranžová, a potom červená.

Momentálne je v Ružomberku šesť svetelných križovatiek. "Všetky boli budované v období uplynulých viac ako 12 rokov. Križovatky Hypernova a Kaufland sú zdvojené, jeden radič obsluhuje signály dvoch susediacich semaforov. Technológiu semaforov SCP, Kaufland, Hypernova a Nemocnica spravuje a prevádzkuje mesto, svetelná signalizácia Lidl je v správe tohto reťazca. V súčasnosti mesto rokuje o prevode vlastníctva, o podobný krok sa bude usilovať aj pri križovatke Shell na Žilinskej ceste," dodal Mataj.

Projekt spoločnosti Heldis, s. r. o., s názvom Progresívny systém riadenia dopravy na strategických dopravných ťahoch v meste Ružomberok objednala a zaplatila radnica za 15.000 eur. Zelenú vlnu len v tomto týždni spustili aj v susednom Liptovskom Mikuláši. Zriadili ju na vyťaženom hlavnom cestnom ťahu na piatich križovatkách. Za koordináciu križovatiek zaplatili Liptovskomikulášania 16.000 eur.