Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Hlavným ťahúňom rastu priemyslu zostávajú automobilky

Na snímke pracovník v Tréningovej akadémii automobilky Jaguar Land Rover v závode pri Nitre 29. mája 2018. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Priemysel si podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v auguste polepšil o 0,9 % v sezónne očistených dátach. Rast priemyslu v posledných mesiacoch takmer úplne zastavil.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Automobilky zostávajú hlavným ťahúňom rastu priemyslu, pričom bez nárastu automobilového sektora by nerástol ani slovenský priemysel. Uviedol to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v aktuálnom komentári k vývoju priemyslu. V nasledujúcich mesiacoch by mal zároveň podľa neho slovenský priemysel prevažne rásť.

Priemysel si podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v auguste polepšil o 0,9 % v sezónne očistených dátach. Rast priemyslu sa však podľa Koršňáka v posledných mesiacoch takmer úplne zastavil. Produkcia sa počas dovolenkových mesiacov po očistení o tradičnú sezónu v priemere oproti druhému kvartálu nezmenila.

Zásadnejšie zmeny podľa analytika nenastali počas leta ani v štruktúre rastu priemyslu. V raste pokračuje kľúčový spracovateľský priemysel, ktorý si v auguste medziročne polepšil o 3,1 %. "Hlavným ťahúňom jeho rastu naďalej ostáva reštartujúci sa automobilový priemysel, ktorý v porovnaní s minulým rokom zvýšil produkciu až o 15,5 % a celkový medziročný rast priemyslu zvyšoval o 3,28 p. b. Aj v auguste teda platilo, že bez rastu automobilového priemyslu by nerástol ani slovenský priemysel," podotkol Koršňák.

Časť jesenného dopytu sa podľa neho pravdepodobne zrealizovala už v lete, čo zrejme pozitívne ovplyvnilo aj produkciu európskych výrobcov v predchádzajúcich mesiacoch. Na druhej strane ale poznamenal, že to môže znížiť produkciu počas jesene, keď sa automobilky sústredia na získanie potrebných certifikátov.

Podľa analytika sa darí aj väčšine exportne orientovaným odvetviam. Strojári a výrobcovia elektrických zariadení si pripísali dvojcifernú dynamiku medziročného rastu. Takmer 10 % dosiahol aj hutnícky priemysel. "Jediným typicky exportným odvetvím v problémoch tak ostáva výroba spotrebnej elektroniky, ktorá vykazuje klesajúci trend produkcie už viac ako rok," dodal analytik.

Na vzostupe bolo v auguste aj stavebníctvo, ktoré nadviazalo v júli na prebudenie z predchádzajúcich mesiacov. "V auguste potiahol stavebníctvo najmä v minulých mesiacoch skôr klesajúci segment výstavby budov (+8,2 % medziročne). Naopak, segment výstavby infraštruktúry naďalej potvrdzuje povesť volatilnejšieho segmentu – jeho produkcia sa v porovnaní s júlom znížila," doplnil Koršňák.

V nasledujúcich mesiacoch by mal podľa analytika slovenský priemysel prevažne rásť, zvýrazniť by to mal aj nový závod na výrobu áut Jaguar Land Rover (JLR). "Riziká, najmä v autosektore, sú však pomerne významné a krátkodobo sa nedá vylúčiť ani dočasný pokles priemyslu," upozornil Koršňák. Stavebníctvo by zasa podľa neho mohlo ťažiť z objemných investícií samospráv do infraštruktúry v súvislosti v blížiacimi sa komunálnymi voľbami.