Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Základnú dávku v hmotnej núdzi dostanú občania po odpracovaní 32 hodín

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Obciam a mestám v tejto súvislosti pribudli nové povinnosti. Podľa zákona totiž musia pripraviť podmienky na to, aby ľudia, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi, mohli začať pracovať.

Bratislava 13. júna (TASR) - Základnú dávku od štátu vo výške 61,60 eura dostane od júla len ten občan v hmotnej núdzi, ktorý odpracuje 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľníckych činností. Takéto zmeny priniesla novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú parlament schválil ešte koncom minulého roka.

Cieľom novely z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR je zabezpečiť väčšiu adresnosť aj zásluhovosť pre tých, ktorí dávky a príspevky v hmotnej núdzi poberajú. Rezort práce preto presadzoval, aby výška dávky závisela od aktivity plnoletého práceschopného člena domácnosti.

Obciam a mestám v tejto súvislosti pribudli nové povinnosti. Podľa zákona totiž musia pripraviť podmienky na to, aby ľudia, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi, mohli začať pracovať. Práca im totiž musí byť najprv ponúknutá. Keď obec takéto podmienky nevytvorí, nebude sa môcť siahať ani na dávky poberateľov v hmotnej núdzi.

Zákon sprísňuje aj nárok na aktivačný príspevok. Ten budú môcť ľudia získať, len ak odpracujú v rámci obecných služieb minimálne 64 a maximálne 80 hodín mesačne. Zároveň sa zavádza aj osobitný príspevok v sume 63,07 eura. Ten dostane občan, ktorý bol dlhodobo nezamestnaný, poberal dávku v hmotnej núdzi a začal pracovať. Nárok na tento príspevok mu vznikne vtedy, ak bude mať príjem najmenej vo výške minimálnej mesačnej mzdy a najviac vo výške trojnásobku minimálnej mzdy v domácnosti. Príspevok sa bude pri splnení podmienok poskytovať počas šiestich mesiacov.

Novelizáciou sa zrušila podmienka poskytovania príspevku na zdravotnú starostlivosť, ktorý predstavoval 2 eurá mesačne na každú osobu v hmotnej núdzi.