Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Poberatelia dávky v hmotnej núdzi sa budú môcť aktivovať aj v kultúre

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas tlačovej konferencie o navrátení uneseného dieťaťa 31. októbra 2013 v Bratislave. Foto: Martin Baumann

Minister Ján Richter na rokovaní pripomenul, že hlavným nositeľom zodpovednosti za každodennú organizáciu a kontrolu prác budú samotné úrady práce a ich aktivačné centrá s 840 koordinátormi.

Bratislava 30. januára (TASR) – Minister práce Ján Richter (Smer-SD) rokoval o zmenách súvisiacich s účinnosťou novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi už aj s prezidentom Únie miest Slovenska Milanom Ftáčnikom (nezávislý s podporou Smer-SD).

Na rokovaní šéf rezortu práce spolu s Ftáčnikom diskutoval o viacerých technických a organizačných súvislostiach, ktoré členským mestám Únie miest pomôžu v rýchlej a efektívnej aplikácii zásadných zmien sociálneho systému. Od začiatku tohto roka je totiž dávka v hmotnej núdzi podmienená aktivizáciou jej poberateľov vo verejnom záujme v rozsahu 32 hodín mesačne. Kľúčovou úlohou samospráv je určiť, aké typy prác a v ktorých lokalitách treba vykonávať.

Svoju pozornosť upriamili najmä na špecifiká organizácie aktivačných činností vo väčších členských mestách Únie miest. "S ohľadom na počet aktivovaných občanov, rozsah ponúkaných činností a ich poskytovateľov, ako aj ich rozlohu, je potrebná precízna koordinácia a komunikácia samosprávy a aktivačných centier na viacerých úrovniach. Do úvahy prichádza aj možnosť vytvorenia funkcie pomocného koordinátora z radov uchádzačov o zamestnanie evidovaných na úrade práce, ktorí žijú v danej lokalite," informoval tlačový odbor rezortu práce.

Prezident Únie miest Milan Ftáčnik ocenil široký rozsah možných činností na realizáciu aktivácie, ktoré zohľadňujú rôznu kvalifikáciu a preferencie aktivovaných. Tí sa môžu zapojiť nielen do prác ako odpratávanie snehu alebo čistenie verejných plôch. Môžu sa aktivovať napríklad aj v oblasti kultúry, školstva, či v sociálnych službách. Ftáčnik uviedol aj možnosť, že by sa do tohto programu zapojili aj bezdomovci.

Minister Ján Richter na rokovaní pripomenul, že hlavným nositeľom zodpovednosti za každodennú organizáciu a kontrolu prác budú samotné úrady práce a ich aktivačné centrá s 840 koordinátormi. "Ich úlohou je minimalizovať personálne a technické náklady vyplývajúce z novej úlohy pre mestá a obce na Slovensku," priblížil tlačový odbor ministerstva práce. Spolu s Ftáčnikom sa zhodli, že sú potrebné ich ďalšie stretnutia, ktorých účelom bude vyhodnocovanie rozbehovej etapy uplatňovania zmien vyplývajúcich zo zákona v praxi.