Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Spoločnosť Versaco vytvorí v Hnúšti asi 60 pracovných miest

Na snímke zľava primátor Hnúšte Michal Bagačka, konateľ spoločnosti Versaco Arkadiusz Górecki, podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny a konateľ spoločnosti Versaco Michal Górecki pri prezeraní výrobného sortimentu spoločnosti Versaco v Hnúšti (okres Rimavská Sobota) 25. februára 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Celková výška investície sa do dnešného dňa vyšplhala na približne 2,5 milióna eur.


Hnúšťa 25. februára (TASR) – Zrekonštruované priestory, kde o niekoľko týždňov spustí výrobu a zamestná približne 60 ľudí, predstavila dnes v priemyselnom parku v Hnúšti spoločnosť Versaco. Na slávnostnej prehliadke priestorov sa okrem predstaviteľov firmy zúčastnil podpredseda vlády SR pre investície Ľubomír Vážny, primátor Hnúšte Michal Bagačka a viceprimátor Roman Lebeda.

Do zrekonštruovaných priestorov niekdajšieho podniku Technická guma, ktoré majú rozlohu približne 10.000 štvorcových metrov, spoločnosť kompletne presťahuje svoju terajšiu prevádzku z Rimavskej Soboty. „Máme tam momentálne okolo 40 zamestnancov. Každý z nich dostane možnosť pracovať tu v Hnúšti. Hneď po presťahovaní, ktoré bude realizované do šiestich až ôsmich týždňov, však začneme vytvárať aj úplne nové pracovné miesta,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Erik Gál s tým, že do konca roka by chceli vytvoriť okolo 20 nových miest.

Celková výška investície v Hnúšti sa podľa jeho slov do dnešného dňa vyšplhala na približne 2,5 milióna eur. „Táto suma zahŕňa kúpu nehnuteľností a ich rekonštrukciu, nie sú v nej zahrnuté technológie. Financie sme použili z vlastných zdrojov a z banky, nevyužili sme štátnu ani európsku pomoc,“ zdôraznil riaditeľ spoločnosti. Dodal, že Versaco v súčasnosti vyrába puklice na kolesá automobilov, v súvislosti s presťahovaním prevádzky však svoj výrobný sortiment rozširuje. „Začíname projekt výroby metličiek na sneh a škrabiek na ľad, ktoré takisto považujeme za autopríslušenstvo. Máme už potrebnú technológiu a s ich výrobou začneme ihneď po presťahovaní,“ prisľúbil Gál.

„Takýto typ investície je presne ten, ktorý vláda SR podporuje a pevne verím, že sa bude môcť rozvíjať ďalej. Okres Rimavská Sobota má podľa štatistík vyše 27-percentnú nezamestnanosť a preto som rád, že sa podarilo zrealizovať túto investíciu. V Hnúšti došlo k výrazne dobrej a úspešnej spolupráci medzi samosprávou a investorom,“ uviedol na margo novej prevádzky Vážny. Ako doplnil, verí, že regiónu pomôže aj nový zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov a z neho vyplývajúci akčný plán pre okres Rimavská Sobota.

Podľa slov primátora Hnúšte je pre mesto najväčším prospechom práca pre ľudí, plusom je však aj zrekonštruovanie budovy, v ktorej bola v rámci bývalého podniku najšpinavšia výroba. „Išlo o takzvanú miešiareň gumárenských zmesí. Bol tu hrubo usadený gumený prach a rôzne sadze, preto je skutočne obdivuhodné, ako sa investorovi podarilo tieto priestory obnoviť a pripraviť pre novú výrobu,“ uviedol Bagačka. Podľa neho by v miestnom priemyselnom parku mohli v blízkej budúcnosti pribudnúť aj ďalší investori. „Rokujeme s firmou z drevárskej a gumárenskej oblasti,“ dodal.