Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Cena akcií spoločnosti Facebook výrazne klesla, investori majú obavy

Foto: TASR/AP

V reakcii na situáciu okolo Facebooku ruská najväčšia sociálna sieť Vkontakte odložila plánovaný vstup na burzu v obave, že ju postihnú podobné problémy ako americkú spoločnosť.

Washington 30. mája (TASR) - Hodnota akcií spoločnosti Facebook zaznamenala v utorok (29. 5.) výrazný pokles, keď sa prvýkrát od vstupu na burzu dostala pod 29 USD (23,16 eura).

S akciami Facebooku sa začalo obchodovať pred necelými dvoma týždňami, pričom upisovacia hodnota bola 38 USD. Hodnota firmy tak dosiahla 104 miliárd USD.

Odvtedy však akcie stratili takmer štvrtinu z ceny a hodnota osemročnej firmy klesla zhruba o 25 miliárd USD. To je približne úroveň trhovej kapitalizácie banky Morgan Stanley, hlavného manažéra prvotného úpisu akcií Facebooku. Len v utorok klesla hodnota akcií najväčšej sociálnej siete na svete o 10 % na 28,65 USD a obchodovanie uzatvorila len s o čosi lepším výsledkom 28,84 USD/akcia. To znamenalo pokles o 9,6 %.

Hodnota akcií Facebooku začala klesať krátko po ich uvedení na burzu potom, ako sa investori dozvedeli, že analytici banky Morgan Stanley tesne pred vstupom firmy na burzu znížili odhad vývoja tržieb Facebooku, no banka o tom informovala iba niektorých klientov. Investori následne podali na Morgan Stanley aj Facebook žaloby.

Jedným z dôvodov utorkového výrazného poklesu akcií bol fakt, že utorok bol prvým dňom, keď sa začalo obchodovať s opciami na akcie Facebooku, pričom väčšina investorov počíta s tým, že hodnota akcií firmy bude ďalej klesať.

V reakcii na situáciu okolo Facebooku ruská najväčšia sociálna sieť Vkontakte odložila plánovaný vstup na burzu v obave, že ju postihnú podobné problémy ako americkú spoločnosť. Ako povedal šéf Vkontakte Pavel Durov, "prvotný úpis akcií Facebooku výrazne skresal dôveru mnohých súkromných investorov v sociálne siete".