Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Kažimír chce mínať efektívnejšie, vďaka Hodnote za peniaze

Na snímke zľava minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, minister financií SR Peter Kažimír a minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker počas tlačovej konferencie na tému: Prvé výsledky revízie výdavkov na zdravotníctvo, dopravu a informatizáciu v rámci projektu Hodnota za peniaze, 25. júla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Projekt hodnotenia výdavkov je súčasťou programového vyhlásenia vlády.


Bratislava 25. júla (TASR) – Zhruba 400 miliónov eur by sa malo v najbližších troch rokoch efektívnejšie prerozdeliť v rámci výdavkov verejnej správy. Priniesť to má projekt Hodnota za peniaze, ktorý spúšťa vláda v troch rezortoch. Veľkú revíziu výdavkov začína v oblasti zdravotníctva, dopravy a informatizácie. Konkrétne opatrenia by mal kabinet schváliť na jeseň.

Projekt hodnotenia výdavkov je súčasťou programového vyhlásenia vlády. „Nevymýšľame koleso, ktoré by malo znamenať nejaké úplné nóvum vo svete. Chceme použiť tie najlepšie skúsenosti zo sveta a z Európy na to, aby sme vedeli lepšie míňať peniaze daňových poplatníkov,“ uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Kažimír vyčíslil, že rezorty zdravotníctva, dopravy a informatizácie dohromady pokrývajú takmer 40 % výdavkov, ktoré štát každý rok vynakladá na verejné služby. „Chceme zreformovať a zefektívniť pravidlá, procesy tak, aby napomáhali prijímať zmysluplné a dobré rozhodnutia. Cieľom sú dobré rozhodnutia dnes, zajtra, o rok, o tri roky a chceme to robiť v tej najlepšej viere,“ zdôraznil.

Rozhodnutia o kľúčových investíciách by mali byť založené na podkladoch a názoroch analytikov. „Máme povinnosť veci vedieť, ale máme možnosť sa rozhodnúť aj inak. My sme pripravení byť verejne konfrontovaní aj s opačnými názormi analytikov, ale aj po verejnej konfrontácii sa máme právo politicky rozhodnúť,“ upozornil minister financií.

Vláda chce zverejňovať pohľady na základe zberu dát. Niektoré dáta totiž dnes neexistujú. Súčasťou projektu je aj budovanie analytických kapacít a dohoda o metodológii – aké dáta a v akej kvalite sa budú zbierať.

Predbežná správa k projektu by mala byť zverejnená v utorok (26.7.). Vláda by ju mala schváliť koncom septembra alebo začiatkom októbra, aby mohla byť časť analytických záverov pretavená aj do tvorby rozpočtu na najbližšie tri roky.

„Chceme, aby súčasťou tejto správy boli opatrenia, ktoré budú šetriť verejné financie, alebo budú nasmerované na lepšiu hodnotu za tieto financie. Výsledkom nemusí byť a priori šetrenie peňazí. Ak výsledkom analýzy výdavkov budú nejaké opatrenia v rezorte dopravy, tak určite nebudú smerovať k tomu, že by sa malo menej investovať do infraštruktúry, do výstavby ciest. Ale budú smerované na to, do ktorých ciest a akým spôsobom, aby sme dostali za menej peňazí viac muziky,“ vysvetlil Kažimír.

Vďaka hodnoteniu verejných výdavkov chce vláda v najbližších troch rokoch lepšie využiť približne 400 miliónov eur, teda 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP).