Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Holanďania už vedia, koľko by ich stál kolaps eurozóny

Foto: TASR/AP

Odchod Grécka z európskej menovej únie by holandskú ekonomika stál 22 miliárd eur.

Amsterdam/Brusel 4. septembra (TASR) - Celkový kolaps eurozóny by Holandsko vyšiel na 339 miliárd eur, kým odchod Grécka z európskej menovej únie by holandskú ekonomiku stál "iba" 22 miliárd eur, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na údaje finančnej spoločnosti ING.

V prípade totálneho rozpadu eurozóny by Holandsko upadlo do hlbokej recesie a národná ekonomika by prišla odhadom o stovky miliárd eur zásluhou stratených vkladov a investícií.

Odborníci z finančnej spoločnosti ING tieto straty vyrátali na 339 miliárd eur. Z tejto sumy by štát prišiel o 121 miliárd eur, kým bankový sektor by bol iba o trochu menej stratovejší - so sumou 111 miliárd eur.

Menej bolestný by bol pre holandskú ekonomiku "grexit," čiže odchod Grécka z eurozóny. V tomto prípade by sa dali celkové straty vyčísliť na sumu okolo 22 miliárd eur, uvádza sa v dnešnej správe ING. Z tejto sumy by na úkor štátu pripadlo 17,75 miliardy eur a zvyšok strát by znášal bankový sektor.

"To by bolelo, ale nemalo by to viesť k neznesiteľným problémom pre našu krajinu. Na prvý pohľad by bol odchod Grécka zvládnuteľný," uvádza sa v správe ING o možnom odchode Grécka z eurozóny a o dosahu tohto stavu na Holandsko.

Správa ING však poukazuje na riziko dominového efektu spojené s odchodom Grécka z menovej únie a poukazuje na skutočnosť, že najlepším riešením pre eurozónu je prežitie spoločnej meny. Pre tento scenár však ING nemá vypracovaný výpočet nákladov.