Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Holandská ekonomika sa v 2. štvrťroku dostala do recesie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Holandská ekonomika zaznamenala pokles už v prvom štvrťroku, keď sa oproti poslednému kvartálu minulého roka zmenšila o 0,4 %.

Amsterdam 16. augusta (TASR) - Holandská ekonomika sa v druhom štvrťroku dostala do recesie, keď v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom klesla o 0,3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v stredu zverejnené údaje holandského štatistického úradu.

Holandská ekonomika zaznamenala pokles už v prvom štvrťroku, keď sa oproti poslednému kvartálu minulého roka zmenšila o 0,4 %. Za recesiu ekonómovia považujú medzikvartálny pokles výkonu hospodárstva v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch.

Piata najväčšia ekonomika eurozóny sa pomerne rýchlo zotavila z prepadu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu a v rokoch 2021 a 2022 v priemere rástla o 5 % ročne. Prvú recesiu od pandémie spôsobil pokles spotrebiteľských výdavkov a exportu, keďže prudko rastúca inflácia zvýšila ceny potravín a energií doma aj u obchodných partnerov. Spotrebiteľské výdavky klesli o 1,6 %, zatiaľ čo export bol o 0,7 % slabší ako v prvých troch mesiacoch roka.

Miera inflácie v Holandsku od maxima 14,5 % zaznamenaného v septembri minulého roka postupne klesá, v druhom štvrťroku 2023 sa však stále pohybovala na pomerne vysokej úrovni približne 6 %.