Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Holandská ekonomika sa v závere roka zotavila výraznejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pod výraznejšie než pôvodne očakávané zotavenie sa podpísala najmä domáca spotreba. Tá vzrástla o 1,9 %, zatiaľ čo v 3. štvrťroku o 0,2 % klesla.

Amsterdam 25. marca (TASR) - Ekonomika Holandska sa v poslednom štvrťroku minulého roka zotavila a dostala sa tak z recesie. Navyše, tempo rastu bolo výraznejšie, než uvádzal predbežný odhad a lepšie výsledky zaznamenala ekonomika po revízii aj za 3. štvrťrok. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje holandského štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) Holandska vzrástol vo 4. štvrťroku medzikvartálne o 0,4 %, pričom predbežný odhad z polovice februára poukazoval na rast na úrovni 0,3 %. Štatistici okrem toho revidovali aj údaje za 3. kvartál, ktoré poukázali na pokles ekonomiky o 0,2 %. Pôvodne bol pokles stanovený na 0,3 %.

Holandská ekonomika tak vystúpila z recesie, keďže od začiatku roka až do 4. štvrťroka medzikvartálne klesala. Technická recesia je definovaná ako medzištvrťročný pokles dva kvartály po sebe.

Pod výraznejšie než pôvodne očakávané zotavenie sa podpísala najmä domáca spotreba. Tá vzrástla o 1,9 %, zatiaľ čo v 3. štvrťroku o 0,2 % klesla. Okrem toho naďalej pokračoval rast výdavkov vlády, aj keď tempo rastu sa mierne spomalilo. Na druhej strane, zahraničný obchod ekonomiku nepodporil, keďže export klesol, zatiaľ čo dovoz zaznamenal rast.

Na medziročnej báze evidovala holandská ekonomika v poslednom štvrťroku minulého roka pokles o 0,4 %. Výsledok je tak výrazne lepší, než v predchádzajúcom štvrťroku, za ktorý bolo tempo poklesu dvojnásobne vyššie.

Za celý rok 2023 sa HDP Holandska zvýšil, tempo rastu však bolo minimálne a dosiahlo 0,1 %. Znamená to výrazné zhoršenie vývoja hospodárstva v porovnaní s rokom 2022, za ktorý holandská ekonomika vzrástla o 4,3 %.