Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Holandskí dopravcovia sa obávajú zániku schengenskej zóny

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dopravné kamiónové spoločnosti z Holandska sa už sťažovali na oneskorenia spôsobené zavádzaním dočasných kontrol na hraniciach, ktorými chcú niektoré členské štáty EÚ obmedziť príliv utečencov.

Brusel/Amsterdam 3. marca (TASR) - Holandskí prepravcovia v oblasti kamiónovej dopravy budú tvrdo zasiahnutí opätovným zavedením kontrol na vnútorných hraniciach členských krajín EÚ, ak by došlo k zániku schengenského priestoru. Uviedol spravodajský server DutchNews.nl.

Najnovšie údaje národného štatistického úradu CBS uviedli, že v roku 2015 holandskí kamiónoví prepravcovia pri dodávke tovarov uskutočnili 7,4 milióna prekročení európskych hraničných priechodov, čo znamená, že sa stali druhým najvyťaženejším cestným prepravcom v krajinách EÚ.

Najvyšší počet prekročení hraničných priechodov v EÚ, podľa štatistík CBS, mali kamióny z Poľska (17,8 % z celkového počtu v EÚ). Po nich nasledovali kamióny z Holandska (13,4 %) a Nemecka (13 %).

V minulom roku holandské nákladné automobily uskutočnili okolo 20.000 dodávok za deň, celoročne to znamená 7,4 milióna prekročení hraníc. CBS spresnila, že 80 % z cestnej prepravy tovarov z Holandska smerovalo do Nemecka a Belgicka. Ďalšími najfrekventovanejšími destináciami boli Francúzsko a Británia.

Niektoré dopravné kamiónové spoločnosti z Holandska sa už sťažovali na oneskorenia spôsobené zavádzaním dočasných kontrol na hraniciach, ktorými chcú niektoré členské štáty EÚ obmedziť príliv utečencov.

Televízna stanica NOS v tejto súvislosti informovala, že holandské obchodné organizácie TLN a EVO si v priebehu marca vyžiadali schôdzku s predstaviteľmi vlády, na ktorej chcú, aby vláda navrhla opatrenia umožňujúce kamiónom voľne jazdiť cez hranice aj napriek sprísňovaniu kontrol.