Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Holandsko uplatní dvojročný zákaz prístupu na trh práce pre Chorvátov

Chorvátsko by sa malo stať členskou krajinou únie od 1. júla tohto roku. Foto: FOTO TASR/AP

Rovnaký zákaz uplatňuje aj voči občanom Bulharska a Rumunska.

Brusel 18. marca (TASR) - Holandsko sa rozhodlo najmenej na dva roky uzatvoriť svoj pracovný trh pre občanov Chorvátska po vstupe tejto krajiny do Európskej únie. Správu dnes uverejnil európsky internetový denník EUobserver s odvolaním sa na správy holandských médií z konca minulého týždňa. Obdobie zákazu môže byť predĺžené až na sedem rokov.

V období, keď v niektorých štátoch EÚ, najmä v Británii a Nemecku, silnejú obavy o možnom "prívale" lacnej pracovnej sily z Bulharska a Rumunska po 1. januári 2014, keď vyprší lehota umožňujúca bariéry na trhu práce, Holandsko sa zameralo na najnovších členov EÚ.

Chorvátsko by sa malo stať 28. členskou krajinou únie od 1. júla tohto roku. Holandská vláda podľa údajov spravodajského servera DutchNews.nl však rozhodla, že Chorváti nebudú mať prístup na holandský pracovný trh v období najbližších dvoch rokov. Tento zákaz, v súlade s legislatívou EÚ by mohol byť predlžený až na obdobie 7 rokov.

Tento zákaz v praxi znamená, že občania Chorvátska, ktorí budú chcieť pracovať na území Holandska, budú musieť mať pracovné povolenie. Holandsko rovnaký zákaz uplatňuje aj voči občanom Bulharska a Rumunska, čo však prestane platiť koncom tohto roka.

Holandská vláda svoje opatrenie zdôvodnila zhoršujúcou sa situáciou na domácom trhu práce, ktorý čelí čoraz väčšiemu náporu zamestnancov z nových členských štátov EÚ.