Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Holandsko hlási zníženie spotreby zemného plynu, dováža však viac LNG

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Tohtoročný pokles spotreby plynu nasleduje po rekordnom 25-percentnom znížení spotreby plynu za rok 2022 ako celok.

Brusel/Amsterdam 24. augusta (TASR) - Holandské domácnosti a priemysel spotrebovali o 10 percent menej plynu v prvom polroku 2023 v porovnaní s minulým rokom. Uviedol to vo štvrtok informačný portál DutchNews.nl s odvolaním sa na najnovšie údaje národnej štatistickej agentúry CBS.

Podľa štatistík ponúknutých CBS najmä chemický priemysel znížil spotrebu plynu o 18 %, zatiaľ čo domácnosti spotrebovali o 13 % menej plynu na vykurovanie a varenie, čo je však čiastočne dané aj miernou zimou.

Tohtoročný pokles spotreby plynu nasleduje po rekordnom 25-percentnom znížení spotreby plynu za rok 2022 ako celok. Prudko rastúce ceny energií spôsobené ruskou vojnou na Ukrajine totiž už v druhej polovici vlaňajšieho roku prinútili priemysel a domácnosti k zníženiu spotreby.

Štatistický úrad rovnako upozornil na to, že dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) vzrástol v prvej polovici tohto roka o 50 % a teraz predstavuje 42 % dovezeného plynu. V septembri 2022 bol v Rotterdame otvorený nový terminál pre LNG s cieľom podporiť dovoz tejto komodity po zavedení sankcií EÚ proti Rusku.

Väčšina tohtoročných dodávok plynu pochádzala z USA (63 %), z Ruska bolo dovezených len 8 %, čo znamená pokles o takmer 60 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku.

Domáca ťažba zemného plynu z nálezísk na pevnine a v mori sa aj naďalej znižovala a klesla o 38 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom na úroveň 2,7 miliardy kubických metrov.

Všetky holandské zásobníky plynu boli na konci júna naplnené na 78 % svojej kapacity, čo je výrazne nad oficiálnym cieľom pre toto obdobie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)