Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Holandsko zaznamenalo rekordný dovoz elektrickej energie

V druhom kvartáli krajina importovala 8,732 milióna kilowattov elektrickej energie.

Amsterdam/Brusel 22. augusta (TASR) - Holandsko v druhom štvrťroku 2012 zaznamenalo rekordný dovoz elektrickej energie zo zahraničia, uviedol holandský národný štatistický úrad CBS.

V druhom kvartáli krajina importovala 8,732 milióna kilowattov elektrickej energie, pričom k najväčším náporom došlo v máji a júni. Uvedené číslo predstavuje doterajší holandský rekord v histórii dovozu elektrickej energie.

Podľa CBS išlo o nárast dovozu elektriny predovšetkým z Nemecka a Nórska, lebo lacná elektrina dovážaná z týchto krajín umožnila udržať stabilnú hladinu cenových relácií v Holandsku.

Výroba elektriny v holandských tepelných elektrárňach na plyn sa predražila pre narastajúce ceny plynu vo svete. Na druhej strane nemecké tepelné elektrárne na uhlie profitovali z klesajúcej ceny uhlia a nemecký vývoz elektrickej energie zlacňujú aj štátne dotácie pre solárne elektrárne. Nórsko zas do Holandska vyviezlo lacnú elektrinu vďaka bohatým zrážkam v prvej polovici tohto roka, ktoré umožnili zvýšenú produkciu hydroelektrární.