Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Holding Porsche vykázal ročnú stratu 273 mil. eur, čaká návrat k zisku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Už tento rok plánuje dosiahnutie zisku v rozmedzí od 1,4 do 2,4 miliardy eur.

Stuttgart 29. apríla (TASR) - Nemecký holding Porsche SE oznámil za minulý rok stratu vyše 270 miliónov eur, ktorá je dôsledkom problémov spoločnosti Volkswagen. V súčasnom roku ale firma očakáva návrat k zisku. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Spoločnosť Porsche SE uviedla, že za rok 2015 vykázala stratu na úrovni 273 miliónov eur. Ako dodala, stratu "do veľkej miery spôsobil pokles hodnoty akcií, ktoré drží vo Volkswagene".

Pokles hodnoty akcií VW je dôsledkom emisného škandálu najväčšej nemeckej automobilky. Ten sa na svetlo sveta dostal v septembri minulého roka, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia EPA oznámila, že VW zavádzal pri emisných testoch áut s naftovým motorom.

Už tento rok ale Porsche SE plánuje dosiahnutie zisku v rozmedzí od 1,4 do 2,4 miliardy eur. Ako na dnešnej výročnej konferencii firmy uviedol predseda dozornej rady Porsche Hans Dieter Pötsch, k zisku by mali prispieť ako progres v samotnej firme Porsche, tak aj očakávané zlepšenie situácie vo Volkswagene. Zároveň dodal, že problémy VW vzťahy medzi firmami neohrozili a spoločnosť Porsche je presvedčená, že VW emisný problém vyrieši.