Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hollande predstavil sériu opatrení na oživenie francúzskej ekonomiky

Francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident okrem iného navrhol vyčleniť financie na výcvik zhruba 500.000 nezamestnaných.

Paríž 18. januára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes predstavil sériu opatrení na oživenie mierneho hospodárskeho rastu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny. Jeho plán zahŕňa aj návrh výdavkov vo výše 2 miliardy eur na program školení pre ľudí bez práce v rámci boja s nezamestnanosťou. Informovala o tom agentúra DPA.

Hollande v prejave vyhlásil, že Francúzsko musí držať krok so svetom, ktorý sa "mení závratnou rýchlosťou".

Prezident navrhol vyčleniť financie na výcvik zhruba 500.000 nezamestnaných a na stimuly pre malé firmy, ktoré zamestnajú mladých ľudí. Prezidentov plán počíta aj s podporou výcviku učňov a revíziou súčasných pravidiel, ktorá má povzbudiť ľudí, aby začali podnikať. Hollande však zdôraznil, že tieto zmeny sa nedotknú dĺžky pracovného týždňa, ktorý má vo Francúzsku len 35 hodín.

Francúzsku sa nedarí znížiť nezamestnanosť, ktorá sa pohybuje nad hranicou 10 % a medzi mladými ľuďmi do 25 rokov je ešte vyššia.

Krajinu pritom delí od prezidentských volieb už len niečo vyše roka. Hollande čelí kritike, že neurobil dosť pre to, aby naštartoval ekonomiku.

Podľa odhadu francúzskej centrálnej banky sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v posledných troch mesiacoch 2015 zvýšil o 0,4 %.