Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Home Credit: Slováci stále preferujú v zahraničí platby v hotovosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iba 9 % platí výhradne kartou. Peniaze z bankomatov si väčšina ľudí vyberá pred odchodom a vyše 70 % opýtaných sa výberom hotovosti v zahraničí vyhýba.

Bratislava 10. júla (TASR) - Štyria z desiatich Slovákov platia v zahraničí väčšinou alebo výlučne v hotovosti. Iba 9 % platí výhradne kartou. Peniaze z bankomatov si väčšina ľudí vyberá pred odchodom a vyše 70 % opýtaných sa výberom hotovosti v zahraničí vyhýba. Informoval o tom hovorca pre finančnú spoločnosť Home Credit Michal Fila.

"Prieskum nám ukázal, že väčšina ľudí si zaobstará celú hotovosť alebo jej časť, ktorou chce platiť na dovolenke v zahraničí, už predtým na Slovensku. Najčastejšie si vyberá alebo zamieňa sumu v hodnote 201 až 500 eur (38 %), približne traja z desiatich len do 100 eur a 9 % vyše 500 eur," uviedol Fila. Častejšie využívajú zmenárne ako banky. Na druhej strane, skoro 30 % ľudí si nezabezpečuje pred dovolenkou žiadnu hotovosť.

Napriek preferencii platenia hotovosťou si väčšina Slovákov so sebou do zahraničia berie aj platobné karty. Z opýtaných si so sebou 42 % berie jednu, 33 % dve a 16 % tri a viac platobných kariet. Väčšina si však neupravuje nastavenia platobných limitov a iba 12 % si ich z bezpečnostných dôvodov znižuje.