Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Honda zvýšila zisk v 3. kvartáli o viac než tretinu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Výsledky výrazne podporil predaj v USA, ziskovejší produktový mix a slabší kurz jenu.

Tokio 8. februára (TASR) - Japonská automobilka Honda zaznamenala za 3. kvartál súčasného obchodného roka rast prevádzkového zisku o viac než tretinu, na čo zareagovala zlepšením prognózy vývoja zisku za celý obchodný rok. Výsledky výrazne podporil predaj v USA, ziskovejší produktový mix a slabší kurz jenu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Po Toyote druhá najväčšia automobilka v Japonsku uviedla, že v 3. štvrťroku obchodného roka 2023/2024 (október - december) dosiahol prevádzkový zisk 379,8 miliardy jenov (2,38 miliardy eur). V medziročnom porovnaní to znamená rast o 35 %. Výsledok bol lepší, než očakávali analytici, ktorí počítali s rastom prevádzkového zisku na necelých 372 miliárd jenov.

Honda následne zlepšila odhad vývoja prevádzkového zisku za celý obchodný rok, ktorý sa skončí v marci. Pôvodne očakávala, že celoročný zisk dosiahne 1,2 bilióna jenov, teraz počíta s tým, že to bude 1,25 bilióna jenov.

Kvartálne výsledky podporil zvýšený predaj áut na americkom trhu. Honda už v januári zverejnila výsledky predaja za minulý rok, ktorý vzrástol o 5,6 % na takmer 4 milióny vozidiel. Veľkou mierou ho podporil trh USA, kde sa predaj Hondy zvýšil o 33 %. Naopak, v Číne predaj klesol o 10 % na 1,2 milióna áut. K zisku Hondy za 3. kvartál prispel aj pokles kurzu jenu oproti doláru, čo zvýhodnilo japonských vývozcov voči konkurencii.

(1 EUR = 159,71 JPY)