Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

V Pohorelej dva nové expresy len uvítali, rýchlik tam nikdy nestál

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predĺženia trás osobných vlakov sa dočkali aj študenti cestujúci do škôl do Brezna a späť.

Banská Bystrica 14. decembra (TASR) – Posilnenie železničnej dopravy na Horehroní, kde od dnešného dňa pribudli dva nové regionálne expresy, ľudia žijúci najmä v okrese Brezno uvítali.

V rámci Banskobystrického kraja práve tento okres patrí k najrozľahlejším, má vyše 63.000 obyvateľov. Ešte viac miestnych potešilo, že expresy stoja vo viacerých dedinách, kde rýchlik Horehronec doteraz nikdy nestál.

Ako informovala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), na trati z Banskej Bystrice do Margecian nahradia rýchlik Horehronec dva nové REX vlaky (regionálne expresy). Okrem tradičných rýchlikových staníc budú zastavovať aj v Medzibrode, na zastávke Brezno-mesto, v Závadke nad Hronom, v Pohorelej či v Telgárte.

"Múdro urobili. U nás to veľa ľudí privíta. Sme taký zapadnutý kraj, sme radi každému novému spoju, či už ide o autobusy alebo vlaky," reagoval pre TASR dosluhujúci starosta obce Pohorelá Jozef Kalman. "Sme veľká dedina, máme 2400 obyvateľov, je dobre, že bude zastavovať aj u nás," dodal.

Prvý expres, ktorý ide v pracovných dňoch, vyráža z Banskej Bystrice o 5.38 h, smeruje cez Brezno, Červenú Skalu a do Margecian prichádza o 9.11 h. V sobotu, v nedeľu a cez sviatky vychádza z Banskej Bystrice o 7.38 h, ide po rovnakej trase a končí v Margecanoch o 11.13 h. Ďalší expres, ktorý premáva denne, odchádza z Banskej Bystrice o 13.38 h, v Margecanoch je o 17.04 h.

Z Margecian ide denne o 6.52 h s príchodom do Banskej Bystrice 10.20 h, ďalší, ktorý tiež premáva denne, vychádza z Margecian o 14.52 h, v Banskej Bystrici je o 18.22 h.

Podľa ZSSK cestovné poriadky nových vlakov upravili tak, aby sa v smere od Banskej Bystrice i Margecian ľudia dostali na Kráľovu hoľu alebo planinu Geravy a poobede mali vlaky späť. ZSSK chce podporiť turizmus v Slovenskom raji. Nové vlaky majú názvy Kráľova hoľa, Geravy, Hnilec. V týchto vlakoch budú zaradené vozne na prepravu bicyklov.

Predĺženia trás osobných vlakov sa dočkali aj študenti cestujúci do škôl do Brezna a späť. Vlak je predĺžený o zastávku Brezno-mesto, čiže do centra, kde je sústredená väčšina škôl.

"Nové vlaky určite naši občania využijú. Väčšina ľudí u nás si zvykla cestovať vlakmi, majú v nich väčšie pohodlie než v preplnených autobusoch, ktoré až tak často nejazdia," uzavrel starosta Kalman.