Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tohtoročné horúčavy sa môžu podpísať pod zdraženie niektorých potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zdraženie by sa ale zatiaľ nemalo dotknúť obilnín, z ktorých sa vyrábajú pekárenské výrobky.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Tohtoročné horúčavy môžu Slovákom zdražiť nakupovanie niektorých potravín v obchodoch. Podľa analytikov suché počasie môže negatívne ovplyvniť napríklad cenu ovocia či zeleniny. Obilniny, z ktorých sa vyrábajú pekárenské výrobky, by však zdražieť zatiaľ nemali.

"Ceny potravín v obchodoch môže potlačiť smerom nahor nie práve najlepšia tohtoročná úroda na Slovensku. Extrémne suché a teplé počasie, aké na Slovensku aktuálne máme, totiž úrode poľnohospodárskych komodít neprospieva," konštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Podľa analytikov suché počasie môže negatívne zasiahnuť napríklad úrodu slnečnice, ale aj ovocia a zeleniny. "Časť poľnohospodárskej úrody tieto suchá určite pocíti a niektoré typy potravín môžu byť nekvalitnejšieho charakteru alebo v nedostatočnom množstve," uviedol analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Horšia úroda určitých komodít sa tak pravdepodobne premietne do cien potravín, ktoré sa z nich vyrábajú, taktiež aj do cien krmív hospodárskych zvierat. "Ich vyššie ceny sa môžu premietnuť aj do vyšších cien mäsa či mliečnych výrobkov," doplnila Glasová.

Zdraženie by sa ale zatiaľ nemalo dotknúť obilnín, z ktorých sa vyrábajú pekárenské výrobky. "Obilnín by sa to týkať nemalo, keďže tie boli zožaté ešte pre touto vlnou horúčav. Zatiaľ neočakávame výraznejší nárast cien potravín," tvrdí Fojtík.

Analytici sa zhodujú v tom, že na cenotvorbu potravín v obchodoch majú vplyv viaceré faktory. Nepatrí medzi ne len kvalita úrody, ale napríklad aj konkurencia na trhu či lacnejšie potraviny dovážané na Slovensko zo zahraničia. "Producenti si tak nebudú môcť započítať celý dopad horšej úrody do konečných cien pre zákazníkov a časť ponesú na svojich pleciach v podobe nižších marží," predpokladá Glasová.

Ďalším faktorom, ktorý vplýva na ceny potravín v obchodoch, je aj cena ropy a energií. "Ropa je v súčasnosti stále približne o 50 % lacnejšia ako pred rokom, čo pôsobí priaznivo aj na ceny potravín. Práve lacnejšia ropa by tak mohla čiastočne vykompenzovať zdražovanie spôsobené horšou úrodou," domnieva sa Glasová.

Horúčavy pritom nesužujú len Slovensko. Ako podotkla analytička Poštovej banky, o extrémnych suchách sa hovorí aj v Brazílii, Karibiku, ale rozsiahle škody napáchali aj v severnej Kórei. V prípade zlej úrody v krajinách hlavných exportérov a producentov poľnohospodárskych komodít tak môžu stúpať ich ceny aj na svetových trhoch. "V karibskej oblasti suchá ničia predovšetkým úrodu ovocia, hlavne pomarančov a iných citrusov, kokosových orechov, ale taktiež aj úrodu kešu orechov a ryže. Brazília je zase dôležitým producentom a exportérom sóje, cukru, kávy a kukurice," dodala Glasová.