Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Horúčavy už niekoľko týždňov trápia aj hydinárov

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Ošetrovatelia hydiny počas horúceho obdobia v chovných halách strávia viac času aj v noci, aby boli kurčatá v pohybe a neprehrievali sa.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Horúčavy už niekoľko týždňov trápia aj hydinárov. "Keďže ideálna teplota pre brojlerové kurčatá podľa ich veku je od 33 do 21 stupňov Celzia a vonkajšie teploty sa blížia k 40 stupňom Celzia, chovatelia uskutočňujú rôzne opatrenia, aby v chovných halách teploty znížili," uviedol pre TASR tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ľubomír Urban.

"V tomto období sú nižšie zástavy v turnusoch, aby mali kurčatá viac priestoru pre pohyb a telom nevyhrievali priestor, na ktorom ležia. Niektoré haly sú čiastočne klimatizované, väčšinou však chovatelia používajú výkonné ventilátory a rozprašovače vody, ktorými haly ochladzujú," informoval.

Podobne sa podľa neho na ochladzovanie chovných priestorov využíva tzv. evaporácia čiže panely nasiaknuté vodou. "Veľký dôraz sa kladie na výživu brojlerov. Dostávajú dietetické krmivá s vyšším obsahom vitamínu C. Aj preto sú v tomto období ich denné prírastky nižšie," povedal.

Ošetrovatelia hydiny počas horúceho obdobia v chovných halách strávia viac času aj v noci, aby boli kurčatá v pohybe a neprehrievali sa. "Aj tak to má za následok nižšiu produkciu brojlerov asi o 10 % a o niečo je vyšší aj úhyn kurčiat," podčiarkol Urban.

Podobné starosti s vysokými teplotami majú i chovatelia nosníc, pre ktoré je ideálna teplota 26 stupňov Celzia. "Haly chovatelia nosníc ochladzujú rozprašovačmi vody. Nosnice majú taktiež vo výžive viac vitamínu C. Znáškovosť však klesla asi o 2 %," upozornil tlačový tajomník ÚHS.

Veľká pozornosť sa venuje zo strany chovateľov distribúcii slepačích vajec do obchodov. "Hoci sú vozidlá klimatizované, pred cestou ich štartujú skôr, aby sa v priestore dosiahla požadovaná teplota," poznamenal.

Opatrenia minimalizujúce negatívny vplyv vysokých teplôt podľa Urbana chovateľom spôsobujú zvýšené náklady, najmä na vodu a energie. "Napriek tomu si slovenskí hydinári podľa objednávok plnia svoje povinnosti pre obchodnú sieť," dodal.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 36 členov.