Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

HOSPODÁRSKE NOVINY: Slováci chcú konkurovať Rusom. Plynovodom Eastring

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Téme sa denník venuje na 4. strane.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Slovenský prepravca plynu Eustream predstavil v uplynulých dňoch projekt nového plynovodu Eastring, ktorý má ambíciu byť alternatívou k ruskému projektu South Stream, píšu dnešné HOSPODÁRSKE NOVINY na štvrtej strane v článku s názvom "Slováci chcú konkurovať Rusom. Plynovodom Eastring". Jeho cieľom je prepojiť existujúce plynovody na Slovensku, Ukrajine a Rumunsku novou 540-kilometrovou rúrou. "Ekonomicky a strategicky ide o najlepšie riešenie pre túto časť Európy", povedal v rozhovore pre agentúru Reuters šéf Eustreamu Tomáš Mareček.

Nový plynovod by sa nemusel stavať pod morom. Náklady na projekt odhadol Mareček na 750 miliónov eur, čo je 20-krát menej, než sú odhadované náklady projektu South Stream.

Začínal by vo Veľkých Kapušanoch a na východe Rumunska by ústil do existujúceho moldavsko-rumunského plynovodu, ktorý plynom zásobuje Bulharsko. Projekt zatiaľ nebol predstavený ministerstvu hospodárstva. Mareček pre HN tvrdí, že plynovod bude životaschopný aj bez peňazí Bruselu.