Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

HOSPODÁRSKE NOVINY: Oceliareň s Hoffmannom v pozadí dlhuje dvojnásobok

Slovakia Steel Mills Foto: TASR/František Iván

Osud oceliarne Slovakia Steel Mills je aj naďalej otázny. Ak sa firme nepodarí ozdravenie, reálne jej hrozí konkurz.

Bratislava 21. novembra (TASR) - V roku 2007 to vyzeralo na istý biznis plán. V Strážskom si nakreslili oceliareň, ktorá mala pokryť rastúci dopyt nielen v Európe.

Priemyselné podniky rástli a plány fabriky, za ktorou dnes stoja finančníci Branislav Prieložný a Mario Hoffmann, overila aj Česká exportná banka. Tá na výstavbu podniku Slovakia Steel Mills poskytla úver 168 miliónov eur. Aspoň doteraz sa o tejto sume verejne hovorilo.

Aktuálne informácie ukazujú, že úver z Česka bol takmer dvojnásobne vyšší. Pôvodná suma bola totiž po pár mesiacoch navyšovaná a dosiahla hodnotu necelých 290 miliónov eur. Plány oceliarne však narazili. Podľa vedenia spoločnosti na prebiehajúcu krízu aj konkurenciu na trhu. Aj preto firma požiadala o ochranu pred veriteľmi.

Situácia sa zmenila až tento týždeň, keď sa zamestnanci vrátili do práce, pretože sa firme podarilo zabezpečiť dodávky zásadných tovarov a služieb. Osud oceliarne je aj naďalej otázny. Ak sa firme nepodarí ozdravenie, reálne jej hrozí konkurz. Téme sa venuje denník HOSPODÁRSKE NOVINY na strane jedna a šesť v článku "Oceliareň s Hoffmannom v pozadí dlhuje dvojnásobok".