Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

HOSPODÁRSKE NOVINY: Štát dá firmám úľavy. Za žiakov

Slávnostné otvorenie Centra duálneho vzdelávania v automobilovej spoločnosti Volkswagen Slovakia v areáli závodu v Devínskej Novej Vsi v stredu 11. septembra 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Denník na 1. a 5. strane prináša článok o daňových úľavách pre firmy, ktoré majú školákov na praktickom vyučovaní.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Firma na výrobu automobilových súčiastok uzavrie zmluvu so strednou odbornou školou. A priamo vo svojej fabrike začne školiť žiakov tým, že ich zapojí do výroby. Kým dnes s tým má spojené len výdavky, o rok bude situácia úplne iná. Za každého študenta strednej školy, ktorý za rok odrobil viac ako 400 hodín z praktického vyučovania, si bude môcť firma znížiť základ dane o tisíce eur. A nielen to.

Všetky náklady spojené s výučbou, ako platy inštruktorov či pomôcky, si bude môcť uplatniť ako daňový výdavok. Taký je finálny návrh z dielne ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD). Dôvod, prečo to štát robí, je jasný - znížiť nezamestnanosť mladých a skončiť s tým, že absolventi stredných škôl sú v praxi nepoužiteľní. Analytici však upozorňujú, že na takúto formu prepájania škôl s praxou môže štát naraziť, píše denník HOSPODÁRSKE NOVINY na strane jedna a päť v článku "Štát dá firmám úľavy. Za žiakov".