Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Hospodársky záujem pri ťažbe uhlia by mal skončiť v roku 2023

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odberatelia elektriny v súčasnosti prispievajú v rámci VHZ viac ako 100 miliónmi eur ročne. Rok 2023 podľa šéfa MH SR Petra Žigu (Smer-SD) však neznamená, že bane v SR prestanú ťažiť uhlie.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Tzv. všeobecný hospodársky záujem (VHZ) pri ťažbe domáceho uhlia by sa mal skončiť v roku 2023, teda nie v roku 2030, ako sa predpokladalo doteraz. Vyplýva to z materiálu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) a Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Má názov "Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom všeobecného hospodárskeho záujmu na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektriny" a v stredu ho schválila vláda. K materiálu bolo v pripomienkovom konaní vznesených 28 pripomienok, z toho 14 zásadných.

V materiáli ÚPVII a MH SR po ukončení dotovania výroby elektriny z domáceho uhlia sa navrhuje v rámci transformácie podporiť na hornej Nitre viaceré projekty, napríklad projekt inovácie opráv a výroby železničných vagónov, rozšírenia skleníkového hospodárstva, rozšírenia chovu sumčeka afrického, projekty v oblasti agropotravinárskeho sektora, logistické centrum biomasy, výskumno–vývojové projekty, závod na výrobu bioplastov či projekty z oblasti cestovného ruchu, životného prostredia a ľudských zdrojov.

Odberatelia elektriny v súčasnosti prispievajú v rámci VHZ viac ako 100 miliónmi eur ročne. Rok 2023 podľa šéfa MH SR Petra Žigu (Smer-SD) však neznamená, že bane v SR prestanú ťažiť uhlie. "My hovoríme o tom, že štát prestane dotovať výrobu elektrickej energie z domáceho uhlia. Pre bane to znamená, že sa budú musieť prispôsobiť trhovým podmienkam a budú si musieť hľadať klientov, ktorí nebudú mať dotované ceny uhlia, ale budú fungovať na princípe konkurencie," upozornil 19. novembra Žiga. Rok 2023 je podľa neho zároveň limitujúcim rokom pre modernizáciu uhoľnej Elektrárne Nováky (ENO), ktorá spaľuje dotované hornonitrianske uhlie.