Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Situácia na Slovensku bola vlani historicky najmenej mizerná

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Neslávne prvenstvo za uplynulý rok získala Venezuela, ktorá je najmizernejšou ekonomikou sveta.

Bratislava 11. februára (TASR) - Situácia bola vlani na Slovensku historicky najmenej "mizerná". Hospodárstvo rástlo najrýchlejšie od roku 2010, znížil sa počet nezamestnaných a vďaka chýbajúcej inflácii Slováci reálne aj zarobili. V európskom porovnaní však Slovensko stále na tom nie je najlepšie. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavili na základe takzvaného indexu mizérie.

Ako uviedli analytici banky, Slovensko vlani dosiahlo najlepší výsledok indexu mizérie od roku 1998, odkedy sú harmonizované údaje o nezamestnanosti dostupné. "Index sa však stále pohybuje nad úrovňou 10 %. Len pre porovnanie, na začiatku nového milénia to však bolo až 31,1 %," priblížila analytička banky Dominika Ondrová.

Nelichotivo obstálo Slovensko v európskom porovnaní. Nachádza sa totiž v indexe na konci rebríčka krajín Európskej únie. "Umiestnilo sa až na 23. priečke, teda ako krajina so šiestym najhorším indexom mizérie, na úrovni 11,2 %. Európsky priemer bol v roku 2015 o niečo nižší a dosiahol hodnotu 9,4 %," doplnila Ondrová.

Priemer za eurozónu bol však veľmi podobný tomu slovenskému, keď predstavoval 10,9 %. "Pod výšku indexu mizérie sa v súčasnosti podpisuje najmä miera nezamestnanosti, keďže miera inflácie sa vo väčšine európskych ekonomík nachádza v zápornom teritóriu, alebo len tesne nad nulou," objasnila Ondrová.

Najmizernejšia situácia je podľa indexu v Grécku, kde dosiahol vlani 24 %, nakoľko je tam bez práce každý štvrtý človek. V porovnaní s rokom 2008 sa v krajine index zhoršil až o 12 percentuálnych bodov. "Podľa tohto ukazovateľa je situácia horšia ako na Slovensku už len v Portugalsku, Chorvátsku, Španielsku a na Cypre. Naopak, najlepšia je situácia v Nemecku, kde index mizérie nedosahuje ani 5 %," uviedla Ondrová. Druhé miesto obsadila Česká republika, lepšie ako Slovensko sú na tom aj ďalšie susedné štáty. V Poľsku index mizérie vlani dosiahol 6,8 % a v Maďarsku 7 %. Neslávne prvenstvo za uplynulý rok získala Venezuela, ktorá je "najmizernejšou" ekonomikou sveta.

Pri výpočte indexu sa vychádza z miery nezamestnanosti a inflácie v krajine. Ako však podotkla Ondrová, tieto ukazovatele sú len veľmi všeobecné, a preto čelia kritike. "Pravdou je, že o stave a bohatstve danej ekonomiky nemožno rozhodovať len na základe dvoch veličín. Dôležitým ukazovateľom je hrubý domáci produkt pripadajúci na jedného obyvateľa," priblížila Ondrová. To, že index mizérie "treba brať s istou rezervou" potvrdzuje aj fakt, že medzi najmizernejšie ekonomiky sveta sa dostali aj vyspelé krajiny ako Švédsko, Fínsko, Kanada, či Austrália. "Tie sú vo všeobecnosti považované za krajiny s vysokou životnou úrovňou," dodala.