Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Británia posunula o tri mesiace zavedenie kontrol na dovozy z EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Na druhej strane EÚ už zaviedla kontroly britského tovaru, čo viedlo k oneskoreniam a vyšším nákladom.

Londýn 29. augusta (TASR) - Veľká Británia odložila úplné zavedenie hraničných kontrol tovaru dovážaného z Európskej únie (EÚ) o tri mesiace. Opatrenie vstúpi do platnosti v januári 2024, oznámila v utorok vláda v Londýne. Ešte v apríli tvrdila, že zdravotné certifikáty pre niektoré živočíšne produkty, rastliny, potraviny a krmivá z EÚ sa budú vyžadovať od 31. apríla. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

Na druhej strane EÚ už zaviedla kontroly britského tovaru, čo viedlo k oneskoreniam a vyšším nákladom. Británia opustila jednotný trh EÚ v januári 2021, ale úplné zavedenie hraničných kontrol niekoľkokrát odložila pre obavy z narušenia prevádzky v prístavoch a ďalšieho nárastu inflácie.

Vláda oznámila, že o odklade kontrol sa rozhodla na základe konzultácií so zástupcami podnikateľskej sféry. Plynulosť kontrol má podľa jej vyhlásenia zabezpečiť lepšie využívanie informačných technológií, ktoré odstránia duplicitu a zmiernia celkovú administratívnu záťaž pre podniky dovážajúce tovar. Očakáva sa, že zmeny ušetria podnikom približne 520 miliónov GBP (606 miliónov eur) ročne.

(1 EUR = 0,85815 GBP)