Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Británia vypadla zo skupiny piatich najväčších svetových ekonomík

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Libra sa prudko oslabila, spotrebiteľské výdavky spomalili a ceny výrazne stúpli.

Londýn 23. novembra (TASR) - Británia oficiálne uznala, že vypadla zo zoznamu piatich najväčších svetových ekonomík.

Minister financií Philip Hammond v stredu (22.11.) v parlamente predložil návrh rozpočtu pre rok 2018. V rámci svojho prejavu uviedol, že Británia je šiestou najväčšou ekonomikou.

Existuje niekoľko spôsobov merania veľkosti hospodárstva. Britské ministerstvo financií vychádzalo z prognózy vývoja hrubého domáceho produktu (HDP), ktorú v októbri zverejnil Medzinárodný menový fond (MMF). Podľa čísel fondu Francúzsko tento rok tesne predbehne Britániu v poradí globálnych ekonomík, pričom jeho náskok sa v roku 2018 výrazne zvýši.

Podľa MMF bude tento rok prvým od roku 2013, čo Francúzsko predbehlo Britániu v poradí ekonomík.

Pokles je odrazom spomalenia expanzie ekonomiky od hlasovania Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) v júni 2016. Libra sa prudko oslabila, spotrebiteľské výdavky spomalili a ceny výrazne stúpli.

Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR) v stredu znížil predpoveď rastu britskej ekonomiky pre rok 2017 z 2 % na 1,5 %. V roku 2018 počíta so zvýšením HDP o 1,4 % a v rokoch 2019 a 2020 o 1,3 %.

Vypadnutie zo skupiny piatich najväčších svetových ekonomík, v ktorej Britániu nahradil konkurent z EÚ, je zlou správou pre politikov, ktorí tvrdili, že krajina bude silnejšia mimo Únie.

Očakáva sa, že Británia bude pokračovať v poklese v rámci poradia ekonomík. Podľa aktuálnych prognóz ju rovnako ako Francúzsko v roku 2019 predbehne India.

Tento rok sú podľa MMF najväčšou svetovou ekonomikou USA, nasledované Čínou, Japonskom, Nemeckom, Francúzskom, Britániou a Indiou.