Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Britov čaká najdlhšie obdobie poklesu príjmov za vyše 60 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Nové predpovede počítajú v najbližších piatich rokoch s priemernou expanziou na úrovni 1,4 %, čo znamená, že britská ekonomika bude v roku 2021 o 72 miliárd GBP menšia, než sa očakávalo v marci 2016.

Londýn 23. novembra (TASR) - Bežní Briti sa budú musieť vyrovnať s najdlhším poklesom životnej úrovne od 50. rokov minulého storočia. Predpokladá to think-tank Resolution Foundation, ktorý vychádza z aktuálnych prognóz rastu ekonomiky ministerstva financií.

Nové predpovede počítajú v najbližších piatich rokoch s priemernou expanziou na úrovni 1,4 %, čo znamená, že britská ekonomika bude v roku 2021 o 72 miliárd GBP (80,89 miliardy eur) alebo 3,4 % menšia, než sa očakávalo ešte v marci 2016, čo bola posledná prognóza zverejnená pred hlasovaním Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ).

"Aktuálne znižovanie príjmov zrejme bude dlhšie, aj keď slabšie, než bol pokrízový pád, keď sa očakáva, že pokles reálnych disponibilných príjmov bude v období medzi rokmi 2015 a 2020 trvať bezprecedentných 19 kvartálov po sebe," uviedol think-tank Resolution Foundation.

Aktuálna zmena v oblasti daní a sociálnych príspevkov zvýši tlak na zníženie životnej úrovne a nárast sociálnej nerovnosti, keď najchudobnejšia tretina domácností do roku 2021 v priemere príde o 715 GBP ročne a najbohatšia tretina získa v priemere 185 GBP, tvrdí think-tank.

"Predpokladá sa, že rodiny sa teraz nachádzajú v ranných štádiách najdlhšieho obdobia nepretržitého poklesu disponibilných príjmov za vyše 60 rokov, dokonca dlhšieho, než bolo to, ktoré nasledovalo po finančnej kríze," uviedol riaditeľ Resolution Foundation Torsten Bell.