Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čína si v roku 2018 udrží stabilný rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda v Pekingu v snahe znížiť znečistenie ovzdušia plánuje zaviesť prísnejšie normy pre emisie. Očakáva sa preto, že spotreba plynu v krajine stúpne.

Peking 22. januára (TASR) - Čína je presvedčená, že jej ekonomika si bude v roku 2018 udržiavať stabilný rast po tom, ako v závere minulého roka nabrala tempo. Povedal to Jen Pcheng-čcheng, hovorca štátneho plánovacieho úradu v reakcii na lepší ako očakávaný výkon druhej najväčšej svetovej ekonomiky v 4. kvartáli 2017.

Konkrétne, hrubý domáci produkt (HDP) Číny sa za tri mesiace do konca decembra 2017 zvýšil medziročne o 6,8 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpne o 6,7 %.

Za celý minulý rok 2017 vzrástol HDP Číny o 6,9 %. To je zrýchlenie oproti roku 2016, keď sa zvýšil o 6,7 %, čo bol najpomalší rast čínskeho hospodárstva za 26 rokov.

Jen Pcheng-čcheng v pondelok zároveň uviedol, že Čína sa sústredí na získanie ďalších strednodobých až dlhodobých kontraktov na dodávky zemného plynu.

Vláda v Pekingu v snahe znížiť znečistenie ovzdušia plánuje zaviesť prísnejšie normy pre emisie. Očakáva sa preto, že spotreba plynu v krajine stúpne.

Čína je aktuálne tretím najväčším globálnym konzumentom plynu, po USA a Rusku. Pokiaľ ide o objem dovážaného plynu, patrí jej po Japonsku druhá priečka v svetovom rebríčku. Ale vzhľadom na prechod na čistejšie technológie odborníci predpovedajú, že Čína sa už v tomto roku stane najväčším dovozcom plynu na svete.