Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čína vyzvala USA, aby sa upokojili

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Popredný čínsky diplomat uviedol, že snahy USA vyvíjať tlak na Čínu budú márne.

Peking 2. augusta (TASR) - Čína vo štvrtok vyzvala Spojené štáty, aby sa "upokojili" a vrátili sa k rozumu. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa sa totiž snaží vystupňovať tlak na Čínu a plánuje zvýšiť na 25 % clá na čínsky dovoz v hodnote 200 miliárd USD (171 miliárd eur).

Americký obchodný zástupca Robert Lighthizer v stredu (1.8.) povedal, že prezident Donald Trump nariadil zvýšenie z predtým navrhovanej colnej sadzby z 10 % na 25 %, pretože Čína odmietla splniť požiadavky USA, a zaviedla odvetné clá na tovary z USA.

Wang I, popredný čínsky diplomat však uviedol, že snahy USA vyvíjať tlak na Čínu budú márne a vyzval politikov, ktorí majú na starosti obchod, aby sa "upokojili".

"Dúfame, že tí, ktorí sa priamo podieľajú na obchodných politikách Spojených štátov, sa môžu upokojiť, starostlivo počúvať hlasy amerických spotrebiteľov a kolektívnu výzvu medzinárodného spoločenstva," povedal Wang I, člen štátnej rady štátu (kabinetu).

"Spôsob, akým Spojené štáty zvyšujú tlak, nebude mať žiadny efekt," povedal novinárom na okraji regionálneho fóra v Singapure.

Čínsky jüan v reakcii na stupňovanie napätia medzi oboma krajinami oslabil voči doláru a prehĺbil svoj pokles na viac ako 4,5 %.

Žiadne oficiálne rozhovory medzi Washingtonom a Pekingom sa nekonali niekoľko týždňov po požiadavke Trumpa, aby Čína urobila zásadné zmeny v politike ochrany duševného vlastníctva, transferov technológií a dotácií pre odvetvie špičkových technológií.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang na pravidelnom brífingu v Pekingu len zopakoval, že úsilie Spojených štátov o "vydieranie" zlyhá.

"Radíme Spojeným štátom, aby upravili svoj postoj a nepokúšali sa vydierať. Na Čínu to nebude fungovať," povedal Keng Šuang.

Dvaja predstavitelia americkej administratívy novinárom prezradili, že Trump zostáva otvorený komunikácii s Pekingom, a že prostredníctvom neformálnych rozhovorov obe krajiny diskutujú, či je možné "plodné rokovanie".

Vyššia colná sadzba, ak ju USA zavedú, sa bude týkať celej škály čínskych produktov, od potravín, cez chemikálie, až po spotrebný tovar. Tieto clá zatiaľ nie sú v platnosti, kým sa neskončí obdobie verejných pripomienok. To bolo predĺžené do 5. septembra.