Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hospodárstvo može v budúcnosti ovplyvniť negatívny demografický vývoj

Ilustračné foto Foto: TASR

Dôvodom je, že žijeme čoraz dlhšie, no rodíme menej detí a v porovnaní s inými európskymi krajinami medzi seba neradi prijímame cudzincov.

Bratislava 5. júna (TASR) - Podľa prognóz Eurostatu počet obyvateľov Slovenska do roku 2060 klesne z terajších 5,4 len na 4,6 milióna ľudí. Podiel obyvateľov nad 65 rokov na populácii sa pritom zdvojnásobí.

Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi hlavný analytik VÚB banky Zdenko Štefanides, dôvodom je, že žijeme čoraz dlhšie, no rodíme menej detí a v porovnaní s inými európskymi krajinami medzi seba neradi prijímame cudzincov.

Podľa jeho slov počet ľudí v produktívnom veku do roku 2060 klesne o viac ako 1,4 milióna a podiel obyvateľov nad 65 rokov k populácii v produktívnom veku 20 - 64 bude mať Slovensko najvyšší v celej Európe. Zlou správou je to najmä pre prvý pilier dôchodkového sporenia. Počet pracujúcich na jedného dôchodcu totiž klesne z dnešných 1,75 až na hodnotu 0,98 – a to aj napriek zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku.

"Tešiť nás môže, že budeme dlhšie žiť, no budeme aj dlhšie pracovať, pretože nás jednoducho nebude mať kto nahradiť. Pracujúcich ľudí, ktorí by dôchodcom na ich dôchodky zarobili, nebude dostatok, preto si budeme musieť na starobu šetriť sami. Podobný problém nastane aj pri zdravotnej starostlivosti, najmä tej dlhodobej. Kým pacientov bude stále viac, peňazí zo zdravotných odvodov menej," tvrdí Štefanides.

Riešením, ako tento scenár zlepšiť, je podľa analytikov zabezpečenie dostatočného množstva pracovných síl pre Slovensko. To môže vyriešiť zvýšenie pôrodnosti, ale aj vyššia participácia nepracujúcich skupín obyvateľstva. "Jednou z oblastí, v ktorej sa Západu stále viac vzďaľujeme, je aj prijímanie cudzincov. Práve imigranti v produktívnom veku by pritom mohli v budúcnosti byť kľúčom k zabezpečeniu demografickej rovnováhy," uzatvára Štefanides.