Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Brazílie sa v 3. kvartáli tesne vyhla poklesu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hrubý domáci produkt (HDP) Brazílie vzrástol v 3. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,1 %, oznámil brazílsky štatistický úrad IBGE.

Sao Paulo 5. decembra (TASR) - Brazílska ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku spomalenie rastu na dvojročné minimum, vyhla sa však očakávanému poklesu. Údaje predstavujú aspoň malú podporu pre brazílsku vládu, ktorá prisľúbila opätovné naštartovanie ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hrubý domáci produkt (HDP) Brazílie vzrástol v 3. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,1 %, oznámil brazílsky štatistický úrad IBGE. Je to najslabšie medzikvartálne tempo rastu od 3. štvrťroka 2021. V 1. štvrťroku vzrástla brazílska ekonomika o 1,4 % a v druhom o 1 %.

Napriek tomu sú údaje lepšie, než sa očakávalo. Analytici totiž počítali s poklesom najväčšej ekonomiky v Južnej Amerike o 0,2 %.

Pod prudké spomalenie rastu sa podpísal najmä kľúčový poľnohospodársky sektor, ktorý zaznamenal pokles o 1,3 %. Naopak, priemysel a sektor služieb vzrástli, v obidvoch prípadoch to bolo o 0,6 %.

Napriek slabému výkonu ekonomiky za júl až september analytici očakávajú, že HDP za celý rok 2023 vzrastie o 2,84 %. V nasledujúcom roku predpokladajú spomalenie tempa rastu na 1,5 %.