Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny naberá tempo vďaka zotavovaniu Nemecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa prieskumu sa výkon ekonomiky 20-člennej menovej únii v roku 2024 zvýši o 0,7 %.

Brusel 13. mája (TASR) - Ekonomika eurozóny bude tento rok rásť rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Dôvodom je zotavovanie najväčšieho člena bloku, Nemecka, ktoré po viac ako roku takmer stagnácie ožíva. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu medzi poprednými analytikmi, ktorých oslovila agentúra Bloomberg.

Podľa prieskumu sa výkon ekonomiky 20-člennej menovej únii v roku 2024 zvýši o 0,7 %. To je viac ako nárast o 0,5 %, ktorý experti predpovedali eurozóne v predchádzajúcom prieskume minulý mesiac. Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa pritom podľa nich zvýši o 0,2 % namiesto o 0,1 %.

Výsledky, ktoré zahŕňajú aj zlepšenie výhľadov vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku, odrážajú zlepšujúcu sa náladu v euroregióne. Údaje o náraste HDP eurozóny v 1. štvrťroku o 0,3 % pozitívne prekvapili. Aj medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne, ktoré zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 % signalizuje, že inflácia klesá smerom k 2 %. Európska centrálna banka (ECB) sa tak pripravuje na znižovanie úrokových sadzieb.

Respondenti v prieskume predpovedali v tomto roku tri zníženia depozitnej úrokovej sadzby ECB, ktorá je v súčasnosti na úrovni 4 %. To sa približne zhoduje názorom investorov na peňažnom trhu.

Prezidentka ECB Christine Lagardová minulý mesiac uviedla, že ekonomika eurozóny sa "zotavuje a jasne vidno známky oživenia".

Prieskum Bloomberg predpokladá, že inflácia v eurozóne sa v nasledujúcich štvrťrokoch priblíži k 2 % a túto úroveň dosiahne v 2. štvrťroku budúceho roka.