Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny pokračuje v raste

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Naznačuje to vývoj kľúčového indexu hlavných ekonomických ukazovateľov výskumného ústavu Conference Board, ktorý sa v apríli opäť zvýšil.

Brusel 24. mája (TASR) - Ekonomika eurozóny pokračuje v raste. Naznačuje to vývoj kľúčového indexu hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index, LEI) výskumného ústavu Conference Board, ktorý sa v apríli opäť zvýšil.

Podľa najnovších údajov LEI, ktorý predpovedá vývoj ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, v apríli 2017 vzrástol o 0,7 % na 110,9 bodu. Na ilustráciu, v marci aj vo februári stúpla hodnota indexu zhodne o 0,6 %.

Prieskum tiež ukázal, že čiastkový index súčasnej hospodárskej situácie v eurozóne sa po marcovej stagnácii v apríli zvýšil o 0,1 % na 103,6 bodu.

Index LEI vychádza z ôsmich ukazovateľov, ktoré mapujú ekonomickú aktivitu v eurozóne, ako sú napríklad index ekonomického sentimentu, index nových objednávok na produkty z eurozóny, index nákupných manažérov, index súčasnej hospodárskej situácie a ďalšie významné indikátory.

Rast indexu signalizuje, že hospodárstvo eurozóny bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať v expanzii.